Život u kesi

14:34 04. 11. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Kompanija Lidl Srbija je sa umetnikom Andrejem Josifovskim, poznatijim pod imenom "Pijanista", povodom Svetskog dana klimatskih promena, predstavila instalaciju "Život u kesi", gde je krošnja jednog javora u Beogradu privremeno uvijena zastorom spojenih plastičnih kesa, saopštila je danas ta kompanija.

Zapakovano drvo simbolično predstavlja gušenje prirode neefikasnom upotrebom i neadekvatnim zbrinjavanjem resursa, čime se indirektno, doprinosi emisiji štetnih gasova i povećanju prosečnih temperatura u svetu, kažu u Lidlu Srbija i napominju da je realizaciju pomogao grad Beograd.

Dodaju da je "Pijanisti" trebalo više hiljada plastičnih kesa teških preko 400 kilograma da se drvo ispred Muzeja savremene umetnosti u potpunosti prekrije, kao i da je pakovanje i raspakivanje trajalo pet sati.

Za instalaciju su upotrebljene kese preostale nakon što je Lidl Srbija iz prodaje trajno povukao ovaj artikal, s tim što su po uklanjanju instalacije kese poslali na reciklažu.

"Nekontrolisano bacanje plastike je postao najveći zagađivač prirodne sredine i zbog toga jako je važno kontrolisati bacanje i upravljati otpadom", rekao je Josifovski i dodao da je ideja da napravi veliku kesu i prekrije zdravo drvo njegov način da ukaže da nas plastika ubija.

"U Lidlu Srbija posvećeno radimo na tome da smanjimo sopstvenu emisiju ugljen dioksida za 96 odsto do 2030. i osećamo obavezu da transparentno i odgovorno prenosimo znanje i otvaramo teme koje su od značaja za Srbiju i svet", izjavila je rukovodilac korporativnih komunikacija u Lidlu Srbija Martina Petrović. (kraj) vbr/mr/dpv

Share: