Mlada hrabrost

13:17 22. 02. 2022. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Ambasada Švedske u Beogradu saopštila je danas da nominacije za međunarodno priznanje „Mlada hrabrost“, koje se dodeljuje mladim ljudima za hrabri moralni čin i dobro delo koje su učinili za druge ljude, za svoju zajednicu ili društvo, mogu da se šalju do 15. marta ove godine.

Nominacije sa podacima o kandidatu i kratkim obrazloženjem mogu da se šalju na promotion.belgrade@gov.se sa naznakom „Za nagradu Mlada hrabrost“.

Pravo učešća u nominacijama imaju mladi između 13 i 20 godina.

Priznanje je pokrenuto u Švedskoj 2015. godine na inicijativu Akademije "Raul Valenberg" da bi se promovisalo delovanje mladih koji svojim dobrim delima čine svet humanijim i pravednijim.

Nosioci kampanje za nominovanje mladih iz Srbije i promociju ove nagrade su Ambasada Švedske u Beogradu i C31 – Centar za razvoj kulture dečijih prava uz podršku Švedskog instituta i Akademije "Raul Valenberg" iz Stokholma.

Nagrada "Mlada hrabrost" ustanovljena je u znak sećanja na švedskog diplomatu Raula Valenberga koji je tokom Drugog svetskog rata spasio nekoliko desetina hiljada Jevreja u Budimpešti.

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David rekla je da njegova humanost i moralna hrabrost inspirišu i podstiču svakoga da učini neko dobro delo i budu društveno odgovorni. (kraj) dar/lč/dj

Share: