Počelo snimanje filma "Vera"

22:03 14. 04. 2022. FoNet | Desk

BEOGRAD - Po motivima iz života višestrukog obaveštajca iz Drugog svetskog rata Vere Pešić, u Beogradu je počelo snimanje špijunskog trilera "Vera", reditelja i scenariste Nedeljka Kovačića, a premijera se očekuje u okobru ove godine.

Radnja se odvija uoči i tokom Drugog svetskog rata, a naslovnu ulogu tumači Jovana Stojiljković, kojoj su partneri Petar Zekavica i Viktor Savić.

Projekat je dobio podršku Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova.

Producent Danka Milošević ocenjuje da "Vera" donosi žanrovski moderan tretman fascinantne i gotovo nepoznate epizode iz naše istorije, rasvetljavajući kroz fikciju istorijski lik snažne i za balkanko podneblje netipične žene.

Po ideji Danke Milošević, scenaristi Nedeljko Kovačić i Kristina Đuković osmislili su priču o ženi u muškom svetu, svetu špijunaže, inspirisani srpskim obaveštajcem Verom Pešić, poznatom kao "srpska Mata Hari".

Kovačić podseća da u lavirintu špijunskih igrara na Balkanu, od Beča do Carigrada, Pešić opstaje među jugoslovenskim, nemačkim i britanskim špijunima s dvostrukim i trostrukim agendama, sama i bez ideologije, ali odlučna da se bori i preživi.

Osim te linije radnje, film analizira Verinu ličnu dramu u kontekstu tajne njenog porekla, koja formira njene odnose s muškarcima u privatnom životu i špijunskoj karijeri.

Zekavica tumači lik nemačkog oficira Karla Krausa, sudetskog Nemca, koji je završio prestižne škole, odlično vlada srpskim i specijalizovano se za teritoriju Kraljevine Jugoslavije. On Krausa gleda i kroz prizmu muškarca koji je u vatrenoj vezi sa Verom, zbog koje je spreman da se ogluši o naredbe komande Trećeg rajha i zato nastoji da ga prikakaže kao ličnost koja je više na strani dobra.

Projekat producira GFC sa Dankom Milošević, direktor fotografije je Dušan Ivanović SAS, kostimografkinja Nevena Milovanović, a muziku za film komponuje Robert Pešut Manjifiko ("Montevideo", "Senke nad Balkanom"), dok je stručni konsulratnt general Svetko Kovač.

U filmu glume Miona Marković, Milica Tomašević, Anita Mančić, Nikola Kojo, Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić, Džek Dimič, Nebojša Dugalić, Bojan Žirović, Zlatija Ocokoljić Ivanović, Slobodan Beštić, Lenka Petrović i drugi.

Planirano je da snimanje traje do 5. jula, a premijera se očekuje u oktobru ove godine. (kraj) dep/dpv

 

Share: