Pametna reciklaža

18:03 13. 05. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Svi učesnici i posetioci BG Maratona ove godine imaće priliku da recikliraju limenke na pametnoj presi koja će biti postavljena na Trgu Nikole Pašića u okviru kampanje za pametnu reciklažu limenki, koja se realizuje u saradnji sa organizatorima Beogradskog maratona.

Cilj kampanje je da se kroz promociju reciklaže, zdravog načina života, sporta i rekreacije podigne svest učesnika maratona i šire javnosti o problemima zaštite životne sredine i potrebi za unapređenjem upravljanja ambalažnim otpadom, navodi se u saopštenju Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju.

Važno je podsetiti da se aluminijum može reciklirati beskonačno, a reciklažom se može ostvariti ušteda energije od čak 95 odstio uz značajno smanjenje zagađenja vode i vazduha.

Kampanja se realizuje u okviru projekta "Pametni sistem za sakupljanje limenki i ambalažnog otpada u gradovima", koji je podržan kroz program razvojnog partnerstva sa privatnim sektorom develoPPP, nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Projekat zajednički sprovode GIZ, kompanije Ball Pakovanja Evropa, Mercator-S i Solagro Smart Recycling, kao i međunarodni program Svaka limenka se računa. (kraj) dar/ivt/dpv

Share: