Podizanje svesti o značaju pčela

12:28 19. 05. 2022. FoNet

BEOGRAD - Slovenija i svet će 20. maja peti put obeležiti Svetski dan pčela, koji je Generalna skupština UN proglasila 20. decembra 2017. godine.

Godina 2022. je Evropska godina mladih, pa je glavna tema ovogodišnje proslave mladi i pčelarstvo. Osnovna svrha Svetskog dana pčela je podizanje svesti svetske javnosti o značaju pčela i drugih oprašivača za čovečanstvo, u svetlu bezbednosti hrane i globalnog eliminisanja gladi, i brige za životnu sredinu i biodiverzitet.

Povodom Svetskog dana pčela ističe se prvenstveno značaj pčela i drugih oprašivača za održivu poljoprivredu, globalno snabdevanje hranom i iskorenjivanje gladi. Svaka treća kašika hrane zavisi od oprašivanja.

Oprašivanjem poljoprivrednih biljaka, pčele obezbeđuju važan izvor posla i prihoda poljoprivrednika, posebno malih i porodičnih farmi u zemljama u razvoju, a takođe igraju i važnu ulogu u očuvanju prirode i biodiverziteta.

Potreba zaštite oprašivača je nedvosmislena, s obzirom da im preti ljudsko mešanje u životnu sredinu, posebno intenzivna poljoprivreda, rasprostranjena upotreba pesticida i zagađenje otpadom.

Pčele su izložene novim bolestima i štetočinama. Zbog sve brojnije svetske populacije, stanište pčela se smanjuje. Njihov opstanak i razvoj takođe su sve više ugroženi usled klimatskih promena.

Na inicijativu Slovenačkog pčelarskog saveza, 2016. godine, nakon prethodnog jednogodišnjeg informisanja država, institucija i šire javnosti, u okviru UN pokrenuta procedura za proglašenje Svetskog dana pčela.

Formalne procedure su se u prvoj fazi odvijale u okviru radnih tela Organizacije Ujedinjenih nacija za poljoprivredu i hranu (FAO) u Rimu, a u završnoj fazi u relevantnom komitetu i Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

Obe institucije su, uz najširu podršku država članica, usvojile rezoluciju kojom se ističe značaj pčela i drugih oprašivača za održivi razvoj i očuvanje naše planete za buduće generacije.

Svrha inicijative je da svake godine podseti svetsku javnost na značaj očuvanja pčela i drugih oprašivača, da podseti na značaj pčela za poljoprivredu, životnu sredinu i za čitavo čovečanstvo i da pozove na konkretne aktivnosti za njihovo očuvanje.

Slovenija je predložila da se Svetski dan pčela obeležava u mesecu maju iz više razloga. U to vreme su pčele na severnoj hemisferi najaktivnije i počinju da se razmnožavaju, a istovremeno je potreba za oprašivanjem najveća.

Na južnoj hemisferi je, međutim, jesen, vreme berbe pčelinjih proizvoda, a time i dani i nedelje meda. 20. maj je i rođendan Antona Janše, koji važi za pionira savremenog pčelarstva i jednog od najvećih stručnjaka u ovoj oblasti u svoje vreme.

Promocija Svetskog dana pčela doprinosi velikoj prepoznatljivosti Slovenije i slovenačkog pčelarstva na svetskom nivou.

Ova vidljivost u mnogim oblastima takođe nudi mogućnosti za dalji razvoj i širenje na strana tržišta. Jedna od njih je svakako marketing znanja i kompetencija iz oblasti pčelarstva. Mogućnosti za razvoj su i u oblasti ponude slovenačke pčelarske opreme, izvoza pčelinjih proizvoda sa većom dodatom vrednošću i drugo.

Osim toga, Svetski dan pčela pruža priliku i drugim sektorima privrede, poput turizma, trgovine, ugostiteljstva kao i za opštu promociju Slovenije na globalnom nivou. (kraj) dep/dj

Share: