Ispunjeni ciljevi

16:25 15. 11. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Najveći uspeh Hemofarma u 2021. godini vezan je za uspešno poslovanje u izuzetno zahtevnom ambijentu, uprkos čemu je Hemofarm uspeo da isporuči sve neophodne proizvode na sva tržišta na kojima STADA grupa posluje u količini koja je zahtevana i u kvalitetu koji se podrazumeva, rečeno je danas na predstavljanju Izveštaja o održivom razvoju.

Iza nas je decenija izveštavanja o održivom razvoju tokom koje smo uložili mnogo truda i zalaganja da doprinesemo da svet bude bolje mesto za život. Radili smo na tome da edukujemo i motivišemo zaposlene u Hemofarmu, njihove porodice, poslovne partnere, potrošače i zajednicu da razumeju i primenjuju principe održivog razvoja u svakodnevnom životu, rekao je generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger.

Hemofarm je danas prepoznat kao jedan od lidera održivog razvoja u Srbiji i regionu, ali i kao najjača karika u održivom razvoju STADA Grupe, istakao je Zeliger na predstavljanju 10. jubilarnog Izveštaja.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad istakla je da uspeh i rezultati Hemofarma istovremeno pokazuju usredsređenost nemačkih investitora na tržište Srbije i njen razvoj.

Nemačke kompanije, među njima i Hemofarm, u velikoj meri doprinose održivosti u Srbiji. Kako bismo otvorili put za nove, kreativne ideje u cilju održive, klimatski neutralne ekonomije, potrebno je adekvatno okruženje za sve kompanije. Sastavni deo toga je, pored vladavine prava, i Nacionalni energetski i klimatski plan koji predstavlja okvir za održive inovacije, rekla je Konrad.

Senior direktorka korporativnih poslova i komunikacija Sanda Savić ocenila je da je Hemofarm dokazao da su principi održivog razvoja utkani u kompanijski DNK.

Ponosni smo na činjenicu da skoro 50 odsto naših zaposlenih čine milenijalci i mlađe generacije, dok žene čine većinu zaposlenih, od kojih se više od 60 odsto nalazi na rukovodećim pozicijama, rekla je Savić.

Od 6,6 milijardi tableta i drugih formi koje je Hemofarm proizveo, čak 89 odsto upakovano je u ambalažu od recikliranog kartona.

Portfolio Hemofarma je dodatno porastao za 38 proizvoda, a i dalje je domaći i regionalni tržišni lider u održivom razvoju i najodlučniji borac za zdravlje ljudi, dodaje se u saopštenju.

Kompanija je u proteklih 10 godina proizvela 2.367.000.000 pakovanja, vlasnik je 1.556 rešenja o registraciji lekova, a portfolio obuhvata skoro 500 proizvoda u različitim formama i dozama.

Žene su većina u Hemofarmu 54,5 odsto, dok je 63,4 odsto žena na rukovodećim pozicijama, što je najbolja potvrda da je rodna ravnopravnost već dugo deo svakodnevice i garancija dobrih
poslovnih rezultata.

Racionalnom upotrebom resursa tokom 10 godina uštedeli smo električnu energiju i vodu koju Hemofarm prosečno potroši za oko 14 meseci ili 400 dana rada, a u proteklih 10 godina trend povreda na radu, na ukupan broj zaposlenih, smanjen je sa 1,3 na 0,3 odsto.

Stipendirali smo i 1.100 najboljih studenata i učenika i bili mentori za njih pedesetoro. Volonteri su od 2012. godine bili aktivni i uložili oko 10.000 sati svog rada kroz različite dobrovoljne akcije usmerene ka izgradnji boljeg društva za sve.

Tokom 10 godina upotrebe recikliranog kartona za pakovanje proizvoda sačuvano je 178.995 stabala, što je jednako 190 hektara šuma ili 242 fudbalska terena ili površini beogradske opštine Vračar, navodi se u saopštenju. (kraj) vbr/ivt/bdr

Share: