Osiguran kamen sa Meseca

15:28 16. 05. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Kamen sa Meseca, koji je donela Misija Apolo 17, a potom kao poklon predsednika Amerike Ričarda Niksona uručen predsedniku SFR Jugoslavije Josipu Brozu Titu i narodima nekadašnje države, biće izložen uz podršku UNIQA osiguranja na Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, saopštila je danas ta osiguravajuća kuća.

Kulturno dobro iz kolekcije Muzeja Jugoslavije biće izloženo od 16. do 19. maja, u okviru 65. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća, na izložbi "Spejs (Space)".

Kamen je donela Misija Apolo 11, a poklonjen je Titu 1970. godine, zajedno sa zastavom Jugoslavije koja je "posetila" Mesec i sa posadom misije Apolo 11 prva se iskrcala na mesečevu površinu.

Pored uzorka mesečevog tla, biće izložena i zastava SFRJ koja je putovala na Mesec američkim svemirskim brodom tokom iste misije Apolo 17, 1972. godine, zajedno sa posvetom darodavca narodu SFRJ, u kojoj se navodi da je ovaj komad poklonjen kao simbol jedinstva ljudskih težnji i da sa sobom nosi nadu američkog naroda u svetski mir, dodaje se u saopštenju. (kraj) vbr/ivt/bdr

Share: