U Srbiji 53% koristi automobil

09:14 26. 06. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Automobile u Srbiji koristi 53 odsto građana, a u Sloveniji čak 91odsto, pokazalo je istraživanje sprovedeno u 10 centralnoevropskih zemalja, a rezultati ukazuju da je automobil dominantan oblik transporta za građane ovog regiona, dok su najpopularnije alternative javni prevoz i bicikli.

Više od 50 odsto ispitanika iz 10 zemalja Centralne Evrope koristilo je automobil u protekloj nedelji, dok je u zavisnosti od zemlje, 24-52 osto putovalo gradskim prevozom, međugradskim autobusima ili vozovima.

Bicikl je pored automobila i javnog prevoza najkorišćenije prevozno sredstvo, pokazalo je istrazivanja mobilnosti u Centralnoj Evropi kompanije CEPER.

Najniži procenat ispitanika koji koriste automobil je u Srbiji (53%), a najveći u Sloveniji (91%), dok je Hrvatska osim Slovenije, jedina druga zemlja regiona sa stopom korišćenja automobila iznad 80 odsto.

Austrija, Češka i Poljska su na 70-80% , dok je u preostalih pet zemalja od 50 do 70 odsto.

Istraživanje je pokazalo da je, nakon automobila i javnog prevoza, bicikl najpopularnije prevozno
sredstvo - popularnije nego voz u svakoj proučavanoj zemlji.

Bicikl je, u sedmici pre istraživanja, vozio svaki četvrti Mađar - njih 25 odsto, dok je taj postotak u Srbiji skoro duplo manji - samo 13 odsto se vozilo na dva točka.

Istraživanje je sprovedeno u 10 zemalja centralnoevropskog regiona: u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji i Poljskoj, a podaci su prikupljeni u aprilu 2023. u svim zemljama, osim Mađarske gde je realizovano u junu. (kraj) vip/dj

Share: