U znaku Kenije

14:26 26. 06. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - U Muzeju afričke umetnosti od petka, 23. juna, do nedelje, 25. juna održan je Afro festival.

Svake godine tokom poslednjeg vikenda u junu, bašta MAU postaje prava košnica u kojoj se okuplja ne samo muzejska publika, već i brojni drugi ljubitelji umetnosti i dobre muzike, turisti, diplomatska zajednica i najšira javnost – mesto upoznavanja, razmene ideja i dobrog raspoloženja podstaknutih otkrivanjem različitih oblika kreativnosti koji dolaze sa afričkog kontinenta.

Kao rezultat izuzetne međunarodne saradnje između Ministarstva kulture Republike Srbije, Ambasade Republike Srbije u Najrobiju i Muzeja afričke umetnosti, ovogodišnji počasni gost festivala bila je Republika Kenija.

Ministarstvo za omladinu, umetnosti i sport Kenije i Kulturni centar Kenije svoje bogato kulturno nasleđe predstavili su ekskluzivnim programom pod sloganom „Kenija – ponos Afrike!“, uz nastupe više od trideset muzičko-plesnih izvođača i prodajnu izložbu tradicionalnih i savremenih umetničkih i zanatskih proizvoda, modni dizajn, tekstil, nakit.

Festival je otvoren novom tematskom izložbom „Umetnost, uprkos svemu – savremena afrička umetnost iz zbirke Ilije Gubića“, autorke Aleksandre Gačić. U saradnji sa Muzikološkim institutom SANU, tradicionalne i savremene numere iz Burundija i Etiopije izveli su bendovi Sounds of East Africa i NG Kids – korisnici Centra za tražioce azila u Krnjači. Otvaranju je prisustvovala Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju.

Posetioci su uživali u posebnom izložbeno-prodajnom programu „Riznica Kenije“ u organizaciji počasnih gostiju: pregršt umetničkih, zanatskih i predmeta za svakodnevnu upotrebu i ukrasa za domaćinstvo, modnih kreacija i aksesoara.

Tokom celog dana održavale su se kreativne radionice za decu i odrasle u organizaciji kustosa Muzeja, kao i bogat edukativni i promotivni program koji organizuju dva udruženja afričkih studenata u Beogradu „Svet u Srbiji“ (WSSSR) i SiVision. Kenijske trupe „MAA“ i „Kenge kenge orutu system“ atraktivnim tradicionalnim plesnim koreografijama i fuzijom rumbe, afro-fjužna i lokalnih muzičkih stilova Kenije fascinirale su publiku.

Vrhunac festivala, tzv. Durbar – dan prijateljstva, muzike i plesa održan je u nedelju, 25. juna.

Uz dragoceno učešće afričkih ambasada u Beogradu, u prijatnoj bašti Muzeja, ovaj dan slavi afričku muziku, ples, zanatstvo, umetnost i kulturu.

Bogato ukrašenim štandovima i ponudom tradicionalnih specijaliteta, na ovogodišnjem festivalu učestvovale su ambasade Alžira, Angole, Egipta, Konga, Libije, Maroka i Tunisa, kao i konzulat Jamajke.

Posetiocima su se obratili direktor Muzeja afričke umetnosti Marija Aleksić, doajen Grupe afričkih ambasadora i ambasador Kraljevine Maroko, Mohamed Amin Belhaž, direktor Kulturnog centra Kenije Majkl Pundo i Stanko Blagojević, pomoćnik ministra kulture za međunarodnu saradnju i evropske integracije.

Korir Singoeji, zamenik ministra spoljnih poslova Republike Kenije, ambasador Srbije u Najrobiju Dragan Županjevac i pomoćnik ministra kulture Stanko Blagojević istakli su da se ove godine obeležava 60 godina od uspostavljanja bilateralnih odnosa između Srbije i Kenije, uz nadu da će i u budućnosti ova saradnja dalje jačati i produbljivati se u oblastima ekonomije, kulture, sporta i obrazovanja. (kraj) dep/dj

Share: