Ima neka tajna veza

15:42 27. 06. 2023. FoNet | Desk

NOVI SAD - U četvrtak, 6. jula i nedelju, 9. jula, bend The Prodigy i Wu-Tang Clan isporučiće svoje poruke pred desetinama hiljada ljudi na Gorki List Glavnoj bini EXIT festivala. 

Velikani se uvek u masi prolaznih prepoznaju. Čak i kad nisu muzički i žanrovski slični i imaju okean između sebe i ne odrastaju u istim uslovima i zemljama. Dva takva benda, koji će nastupiti na Petrovaradinskoj tvrđavi su The Prodigy i Wu-Tang Clan. Svaki od ova dva sastava je u svom parčetu sveta najveći, simbol za uspeh i standard po kome se meri kvalitet njihovog žanra.

Onaj koji vuče sve konce i ideje benda The Prodigy, Liam Howlett, koji se nikad nije upuštao u mainstream tokove rešio je da remiksuje upravo jednog od Wu-Tang velikana. Pesma „Release Yo’ Delf, koju u originalu izvodi Method Man, u Prodigy remiksu od hip-hop bengera postaje klasična prodidžijevska himna nabijena energijom i njihovim karakterističnim zvukom. Kao takva, našla se u prestižnom magazinu NME, na listi 50 najboljih remiksa svih vremena.

RZA, veliki mastermind iza Wu-Tanga, rešio je da uzvrati gostovanje u nešto drugačijoj verziji čuvene himne „Breathe“ koji je svoj live debi imao na koncertu u Beogradu 1995. godine. Ovde je malo ritam pomeren i usklađen da bi Bobby Digital, mogao da unese novi život u staru himnu, a pesma je spremana i snimljena za soundtrack devetog nastavka „Fast and Furious“ franšize.

Istorija pop kulture ne može da se zamisli ni bez jednih ni bez drugih jer su oba benda uticala na mnoge muzičare i umetnike širom sveta, ali svakako i na ljude dijametralno suprotnih profesija. Naučili su nas da mislimo svojom glavom, da se borimo za ono u što verujemo i da uvek budemo spremi na dobru zabavu. (kraj) dep/mk

Share: