Električna vozila u Novom Sadu

14:07 14. 09. 2023. FoNet

NOVI SAD - Treći po redu sajam električnih automobila „Electric vehicles days – EV Days“, u organizaciji kompanije „Ninamedia“ i Fakulteta tehničkih nauka, danas je svečano otvoren na Novosadskom sajmu.

„EV Days“ jecentralna tačka okupljanja vodećih kompanija iz automobilske industrije, proizvođača komponenti, delova i softvera za elektromobile, kao i stručnjaka iz oblasti.

Sajam i konferenciju „EV Days“ svečano je otvorila ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, koja je ovom prilikom istakla koje inicijative Republika Srbija sprovodi u cilju promocije elektromobilizma, poput oslobađanja korisnika električnih vozila plaćanja poreza i dodeljivanja subvencija za kupovinu električnih i hibridnih vozila.

Najavila je i da će Vlada Republike Srbije donositi nove zakonske mere koje će imati za cilj ekspanziju korišćenja obnovljivih izvora energije.

„Ne treba da gledamo na nas kao na zemlju koja će samo davati sirovine, već da razmišljamo kako da sebe što bolje pozicioniramo u odnosu na čitav lanac vrednosti koje se razvijaju u svetu, sa nama, ili bez nas.

Sigurna sam da će na panelima u okviru ove konferencije biti mogućnosti da razmenite ideje i mišljenja, kritički i argumentovano, i da zajedno dođemo do najboljih mogućih rešenja, uključujući i privredu i nauku i fakultete i studente i industriju“, poručila je ministarka Đedović.

Na svečanom otvaranju se učesnicima i posetiocima obratio i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, koji je i govornik na jednoj od panel diskusija u okviru konferencije. On je ovom prilikom poručio da je Grad Novi Sad izrazito okrenut primenama novih tehnologija:

„Naša vizija je da Novi Sad do 2030. godine postane zelen i pametan grad. Kroz dalju modernizaciju sistema daljinskog grejanja, nastavićemo da radimo na stvaranju uslova za kvalitetniji život ljudi u Novom Sadu i da  ealizacijom projekata istovremeno pokrećemo privredu i doprinesemo očuvanju životne sredine. Uveren sam da ćemo tokom trajanja konferencije i sajma doći do nekih značajnih odgovora“, rekao je gradonačelnik. (kraj bdr

Share: