RHE „Bistrica“

19:23 11. 10. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - RHE „Bistrica“, kapaciteta 656 megavata, jedan je od strateških projekata države Srbije i EPS-a. Izvesno je da će biti potrebni novi kapaciteti energije koju omogućavaju reverzibilne HE – poručio je Dušan Živković,v. d. generalnog direktora Akcionarskog društva „Elektroprivreda Srbije“.

Sa razvojem i većim učešćem obnovlјivih izvora energije izgradnja novih takvih kapaciteta postaje sve veći prioritet – rekao je Dušan Živković na konferenciji o značaju izgradnje RHE „Bistrica“ i RHE „Đerdap 3“ i objasnio da će ovaj projekat imati uticaj na finansijski aspekt EPS portfelјa i to kroz nove komercijalne usluge.

"RHE „Bistrica“ je jedna od najvažnijih investicija u listi prioritetnih projekata koje je na predlog Ministarstva rudarstva i energetike usvojila Vlada Srbije i važan je kako za energetsku stabilnost, balansiranje energije proizvedene iz obnovlјivih izvora, tako i za razvoj tržišta električne energije" rekao je Radoš Popadić, savetnik za elektroenergetiku u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Popadić je istakao da su definisani projekti za investiranje u nove proizvodne kapacitete, a to su elektrane na solar i vetar, nove hidro i gasne elektrane, snage oko 3,4 GW. (kraj) dep/mk

Share: