Kišne bašte u Srbiji

12:52 18. 10. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Kompanija A1 Srbija završila je sadnju 10 kišnih bašti u 10 gradova širom Srbije. Ove bašte predstavljaju deo projekta "Niklo kao ja";, koji ima za cilj smanjenje negativnih posledica klimatskih promena u urbanim sredinama. Svi zainteresovani sada mogu da daju svoj doprinos tako što će glasati za najlepšu kišnu baštu na sajtu www.svetkakavzelis.rs.

Kišne bašte su do sada nikle u 10 gradova Srbije - Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Novom Pazaru, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Nišu, Bečeju i Somboru. Projekat „Niklo kao ja“ realizovan je uz podršku evropske organizacije Propulsion i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i lokalnih samouprava u odabranim gradovima.

Kako naglašava Amela Greksa, pejzažna arhitektica projekta, kišne bašte predstavljaju inovativni odgovor na izazove ubrzane urbanizacije, a njihova svrha je smanjenje opterećenja kanalizacijskog sistema, očuvanje vode i poboljšanje njenog kvaliteta, mikroklime i podsticanje biodiverziteta i totako što će ove zelene površine upijati višak atmosferske vode.

"U svakom gradu lokalno stanovništvo imalo je priliku da zajedno sa profesionalnim baštovanima, ali i uz pomoć zaštitnih lica projekta, glumice Mione Marković i putopisca i TV autora Andreja Maričića, radi na istom zadatku: kreiranje i uređenje kišne bašte, u skladu sa potrebama svakog grada ponaosob. Sve bašte su sada prikazane na sajtu www.svetkakavzelis.rs, na kom građanke i građani do 27. oktobra mogu da glasaju za najlepšu. (kraj) dep/mk

Share: