Izložba rukotvorina u SAD

21:47 12. 11. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD/VAŠINGTON - Rukotvorine sa tradicionalnim motivima srpskog kulturnog nasleđa, koje izrađuju žene okupljene u Etno mreži, izložene su u rezidenciji ambasadora Srbije u Vašingtonu, saopštila je danas Etno mreža.

Ćilimi, čarape, tkanice, jeleci, jastuci i prostirke koje su izrađene pod okriljem Etno mreže, odabrani su u saradnji s Ambasadom Srbije kao elementi za postavku izložbe, koja je organizovana za visoke zvanice uz vođenu turu kroz izložbu čiji je cilj promocija kulturnog nasleđa i jačanje imidža Srbije u SAD, navodi se u saopštenju.

"Stalna postavka rukotvorina u našoj rezidenciji u Vašingtonu rezultat je dugogodišnjih napora Etno mreže u okviru 'Inicijative 1000žena' koju sprovodimo u saradnji s Naledom i Vladinim Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost. Cilj je da jačamo ugled Srbije u svetu kroz opremanje naših ambasada elementima za izložbene postavke i rukotvorinama kao diplomatskim poklonima", rekla je Violeta Jovanović, predsednica Etno mreže i direktorka NALED.

Dragoceni saveznici u podršci ženama koje se bave izradom rukotvorina su i supruge stranih diplomata u Srbiji, među kojima se ističu supruge ambasadora Kanade i šefa Evropske investicione banke, kao diplomatskih pokrovitelja inicijativa Etno mreže – zanatskih kolonija i izložbi minijatura.

Sve to, ocenila je Jovanović, doprinosi "jačanju svesti o značaju očuvanja kulturnog identiteta i inicijativama za upis elemenata iz Srbije na UNESCO listu svetske baštine” i vednovanju nematerijalnog nasleđa. (kraj) vip/bdr

Share: