Era "zelenog" transporta

12:10 29. 11. 2023. FoNet | Miloš Janković

BEOGRAD - Jedna od najvećih logističkih kompanija u regionu "Transfera" juče je zajedno sa partnerskom kompanijom i članicom austrijske železnice - "Rail Cargo Austria", pokrenula prvi teretni voz sa novog intermodalnog terminala u Kruševcu.

Kako je saopšteno iz te firme, prvi ovakav servis nastao je kao rezultat detaljnih analiza i priprema dve kompanije, označava početak otpreme robe železnicom iz Kruševca ka Zapadnoj Evropi i doneće mnogobrojne benefite za Rasinski okrug i region Južne Srbije.

Prvi teretni voz označava početak nove ere „zelenog“ transporta u regionu i pružiće dodatnu vrednost za izvoznike iz Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, prateći inicijative zelene agende i globalnu strategiju zaštite životne sredine, ovaj veliki projekat doneće pozitivne ekološke efekte, poput smanjenja emisija ugljen-dioksida i postizanja energetske efikasnosti.

Iz kompanije "Transfera" kažu da se pun potencijal servisa ogleda se u tome da bi samo jedan ovakav voz sa 30 vagona, na relaciji Kruševac – Zapadna Nemačka, na godišnjem nivou rezultirao uštedom količine štetnih emisija ugljen-dioksida koju bi proizveo jedan kamion obilazeći približno 70 puta planetu Zemlju.

"Moderni izazovi logistike odnose se na zelenu tranziciju i rešavanje deficita vozača u međunarodnom drumskom transportu robe. Vođeni idejom o jednom rešenju za oba problema, kao i principima dostupnosti i cene servisa, dobili smo rezultat koji počinje sa operativnim radom već u ovom mesecu“, izjavio je direktor sektora avio, brodskog i železničkog transporta kompanije "Transfera" Zoran Vranješ.

Vranješ je dodao da je ovo tek početak inovacija "Transfere" u segmentu intermodalnog transporta. (kraj) mjj/mk

Share: