Prehlada nije prepreka

12:07 13. 12. 2023. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Zdravstveno istraživanje kompanije Štada za ovu godinu pokazuju da sedam meseci posle zvanično proglašenog kraja pandemije kovida, svaki četvrti Evropljanin veruje da je sada znatno podložniji prehladama i infekcijama nego što je to bilo pre, a 23 odsto veruje da je pandemija značajno oštetila njihov imunološki sistem, saopštila je danas Štada.

Rumuni i Poljaci, sa po 66 odsto i Italijani sa 62 odsto prednjače u tim uverenjima, a nasuprot njima građani Češke i Srbije, po 70 odsto, tvrde da prehlade imaju jednako često kao i pre pandemije, dok svega 12 odsto Evropljana ističe da je uverenje o većoj podložnosti prehladama posle pandemije čista fikcija.

Većina Evropljana, 59 odsto, ne dozvoljava da im prehlada ometa intimnost sa prehlađenim partnerom.

Poljupce prehlađenom partneru izričito ne bi uskratila trećina Evropljana, a za dodatnih 30 odsto prehlada ne bi bila prepreka ni za punu fizičku intimnost.

Holanđani i Austrijanci (po 67 odsto) i Španci (66 odsto) prednjače u takvom razmišljanju i prehlada ih ne bi omela da budu intimni sa bolesnim partnerom.

U Srbiji bi 60 odsto građana bilo intimno sa partnerom uprkos prehladi, dok bi 40 odsto držalo distancu.

Jednak procenat Evropljana (39 odsto) takođe ne bi bio sklon intimnijim kontaktima sa partnerom koji ima prehladu, a 52 odsto Britanaca, 44 odsto Nemaca, kao i 54 odsto Uzbekistanaca kažu izričito "ne" svakoj intimnosti ukoliko partner ima prehladu.

Istraživanje dodatno pokazuje i da su muškarci skloniji intimnosti uprkos bolesti (64 odsto), u odnosu na žene (55 odsto), a mlade ljude od 18-34 godine mnogo manje brine prehlada partnera (29 odsto) nego sredovečne (39 odsto) i posebno one starije (50 odsto). (kraj) vbr/dal/dj

Share: