Uskoro izgradanja BIO4 Kampusa

15:39 20. 12. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Predstavnici sedam fakulteta i devet instituta potpisali su danas arhitektonski projekat za prostorije BIO4 Kampusa

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović prisustvovala je danas potpisivanju arhitektonske osnove za prostorije BIO4 Kampusa, koju su potpisali predstavnici sedam fakulteta i devet instituta, a koji će po izgradnji Kampusa biti i njegovi stanari.

Ministarka Begović istakla je da su doprinos dali različiti timovi ljudi, od fakulteta, instituta i naučno-tehnološkog parka do Vlade Republike Srbije i dodala da BIO4 Kampus nije samo infrastrukturni projekat, već i najveće ulaganje u pojedinačni projekat iz oblasti nauke u Srbiji.

“Ovaj projekat predstavlja promenu koncepta nauke kakvu poznajemo. Tokom prethodne dve godine rada smo zbližili institute i fakultete, zato što smo postali svesni da jedni bez drugih ne možemo da napredujemo. Sada su u nastajanju novi projekti i saradnje sa kompanijama”, navela je Begović.

Ministarka je ukazala na to da je za ovakav projekat neohodna ogromna podrška države, ali i razumevanje naučne zajednice i visokog obrazovanja. Ona je najavila da se u narednih pet dana očekuje i prva građevinska dozvola za otpočinjanje.

Dekan Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Ljubiša Stanisavljević istakao je da je za Biološki fakultet i sve druge fakultete i institucije ovaj projekat od izuzetnog značaja, ne samo zbog činjenice da će Biološki fakultet konačno dobiti sopstveni prostor i najsavremeniju opremu, već će, prema njegovim očekivanjima, ovakav koncept rada privući i mnogo veći broj studenata i postići puno popunjavanje kapaciteta.

Direktorka Instituta za primenu nuklearne energije Marija Gnjatović ocenila je da je za institute bilo veoma važno da implementiraju ovaj projekat, kako bi ispunili svoje potrebe u naučnoistraživačkom radu.

Ona je dodala da infrastruktura ne podrazumeva samo prostor i opremu, već i centre znanja i podrške za bavljenje naučnoistraživačim radom.

U okviru BIO4 kampusa, kako je objasnila, biće prisutna odeljenja za transfer tehnologije, podršku projektnom finansiranju i podršku inovacionoj delatnosti.

Gnjatović je zaključila da naučna znanja moramo iskoristiti na najbolji mogući način, kao i potencijal za saradnju sa privredom i mogućnost da pružimo podršku razvoju inovacioja u okviru startap ekosistema, koji će biti atraktivniji i koji će moći da privuku nove investicije. (kraj) dep/dj

Share: