Donacija vrtićima

13:40 09. 02. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Prozor u budućnost: Fondacija Braća Karić donirala najmoderniju opremu za vrtiće Slovaka u Vojvodini

Fondacija Braća Karić, na čelu sa počasnom predsednicom Fondacije Milankom Karić, posetila je predškolsku ustanovu Včielka u Bačkom Petrovcu, kojoj su uručene vredne donacije.

Ovu ustanovu u četiri odvojene jedinice pohađa skoro pet stotina mališana slovačke nacionalnosti.

Slovačka nacionalna manjina u Vojvodini živi na teritoriji opštine Bački Petrovac, u četiri naselja koja imaju svoje vrtiće, a sada su sve te ustanove bogatije za donaciju Fondacije Braća Karić - četiri digitalne interaktivne table - televizora poslednje generacije.

Prepun vrtić dece sa direktorkom ustanove Včielka Anom Laćarak i predsednicom Opštine Bački Petrovac Jasnom Šproh srdačno je dočekao delegaciju Fondacije Braća Karić, koju je predvodila počasna predsednica Milanka Karić, zajedno sa direktorkom Fondacije Ljubicom Vukotić i potpredsednikom poslovne grupacije BK Tesla Tihomirom Simićem.

Dečija graja, smeh i pesma odjekivali su vrtićem, dok su predstavnici ustanove Včielka predstavljali delegaciji Fondacije svoje dosadašnje uspehe, aktivnosti i buduće planove.

Ova ustanova je lider u primeni digitalnih tehnologija u vrtićima, ali i čuvar tradicionalnih porodičnih vrednosti i istorije i nasleđa slovačkog naroda. Kroz rad i aktivnosti ove ustanove neguju se odnosi i prijateljstvo Srba i Slovaka, i podstiču inicijative koje dodatno unapređuju te odnose.

Porodične vrednosti, tradicija i nasleđe su nešto za šta se porodica Karić uvek borila i zalagala, posebno kroz humanitarni rad Fondacije Braća Karić, i to poslednjih 45 godina.

Vrednosti koje su poneli sa svog ognjišta iz prelepe Peći, porodica Karić nastavila je da primenjuje sve do danas. Dobra dela i dobrota ne mogu ostati sakriveni, kako je govorio Sveti vladika Nikolaj Velimirović - Učini dobro i zakopaj pod kamen, ono će od kamena načiniti sebi jezik i objaviti se.

Pola veka humanitarnog rada Fondacije Braća Karić proslavljamo sa novim dobrim delima - pomažemo mališane naših prijatelja Slovaka, jer deca su najvažniji deo porodice, a porodica je najsigurnije mesto, istakla je u svom obraćanju počasna predsednica Milanka Karić.

Mališani su imali poseban način da se zahvale delegaciji Fondacije i pripremili su pravu malu predstavu - u slovačkim narodnim nošnjama izveli su nekoliko slovačkih narodnih pesama, i uz mnogo smeha i graje dočekali svoje nove igračke.

Ekipa Fondacije Braća Karić uručila je mališanima i slatke paketiće, zajedno sa interaktivnim knjigama za decu, čiji je autor Danica Karić, predsednica Fondacije Braća Karić.

Dečica su se obradovala svim poklonima - na svom novom televizoru odmah su počeli da pišu, knjige su odmah počele da se listaju, a slatkiši, naravno, počeli da nestaju. Prelepa porodična atmosfera igre i radosti bila je kruna posete Fondacije Braća Karić i zaista jedno najlepše i posebno hvala.

Nakon posete vrtiću, delegacija Fondacije uputila se u Opštinu Bački Petrovac, gde je održan radni sastanak sa predsednicom i rukovodstvom Opštine.

Kako je istakla počasna predsednica Milanka Karić - Fondacija ne priča i ne obećava, već se samo trudi da pomogne pravim ljudima na pravom mestu.

Tako su na ovom radnom sastanku donete odluke i napravljeni planovi za buduće projekte u saradnji Slovačke nacionalne manjine i Fondacije Braća Karić. Vredni ljudi Bačkog Petrovca sada imaju novog saveznika, a Fondacija ima nove prijatelje sa kojima će se zajedno boriti za bolje sutra.

U doba četvrte tehnološke revolucije, dok digitalni svet postaje sve veći i važniji deo svakodnevice, Fondacija Braća Karić ide u korak sa vremenom i ohrabruje napredak i razvoj digitalnih veština kod najmlađe generacije.

Predškolska ustanova Včielka je pionir u Srbiji u primeni digitalnih tehnologija u radu sa mališanima - uveli su niz edukativnih igara u svakodnevnu primenu, a te igre su zapravo prvi dečiji koraci u svetu digitalne tehnologije i programiranja.

Ustanova Včielka, na čelu sa rukovodstvom Opštine Bački Petrovac, napravila je prve korake u primeni pametnih digitalnih igračaka u vrtićima, a Fondacija Braća Karić je sada podržala ovu inicijativu sa donacijom najnovijih tabli - televizora, koji će naći široku primenu u edukaciji i zabavi mališana.

Na tim televizorima deca mogu crtati, pisati, brisati, ali i emitovati i uređivati fotografije i video snimke, preko jednostavne i vrhunske tehnologije koja je izuzetno laka za upotrebu. Igračke koje su mališani u ovim vrtićima do sada koristili uključivale su i digitalni mikroskop, kamere prilagođene deci, ali i najpopularniju igračku zvanu bee-bot, odnosno pčela-robot.

Pošto je včielka pčela na slovačkom - jasno je zašto mališani u ovom vrtiću najviše vole baš tu igračku, a sada će uz pomoć table - televizora koje su dobili moći na još više načina da je upotrebljavaju.

Ova donacija Fondacije Braća Karić će mališanima stvoriti nove mogućnosti za korišćenje postojećih digitalnih igračaka, ali i priliku da izmišljaju nove igre i da razvijaju maštu, komunikaciju, interakciju, koordinaciju i digitalne veštine.

Ovom donacijom se nastavlja saradnja slovačke nacionalne manjine i Fondacije Braća Karić u Srbiji, koja traje unazad već nekoliko decenija.

Fondacija Braća Karić neguje bratske veze sa slovačkim narodom kroz ono što je najvažnije - zajednički rad i dobra dela za bolje sutra dva prijateljska naroda. (kraj) dep/dj

Share: