U laboratoriji radi 60 žena

10:11 08. 03. 2024. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - U Centru za laboratorijska testiranja u Srbija Ziđin Koper od ukupno 82 zaposlenih 60 su žene, saopšteno je danas.

U saopštenju kompanije se dodaje i da je u poslednjih godinu dana njih devet ostalo u drugom stanju i sve one su u nekom trenutku bile vođe smene.

"Ova stolica je talična, koja god da je bila vođa smene, ostala je u drugom stanju. I to vrlo brzo", potvrdila je dvadesetsedmogodišnja Valentina Barbulović, koja je vođa smene.

Barbulović tri godine radi u Centru za laboratorijska testiranja, studirala je na borskom Tehničkom fakultetu i stekla zvanje diplomiranog inženjera tehnologije.

"Zadužena sam za podelu i organizaciju poslova. Laboratorija je akreditovana za 12 analitičkih metoda, uglavnom za finalne proizvode i koncentrate. Moj zadatak je da proverim rezultate koje dobijam od kolega, a nakon toga ih unosim u kompjuter i šaljem na adrese korisnika", rekla je ona.

Rukovodilac Centra za laboratorijska testiranja Dubravka Stanković rekla je da analize koje urade predstavljaju podlogu za metal-bilans.

"Ako je, na primer, reč o kriveljskom koncentratu, na osnovu naših analiza može da se izračuna sadržaj bakra u koncentratu i iskorišćenje. Ako su u pitanju prateći elementi – gvožđe, silicijum, sumpor,
aluminijum, kalcijum – to je bitno za pripremu šarže u topionici, jer se na osnovu naših hemijskih analiza mešaju određene vrste koncentrata i tako eliminišu eventualni problemi sa šaržom", rekla je Stanković.

Ona je istakla da je Centar za laboratorijska testiranja u februaru obavio 64.424 hemijske analize.
(kraj) mjj/lč/dj

Share: