Volonterska sadnja drveća

17:45 12. 03. 2024. FoNet | Miloš Janković

BOR - U cilju izgradnje zelenog rudnika i posticanja ekološkog održivog rasta i razvoja, Sektor za ekologiju i zaštitu životne sredine kompanije Srbija Ziđin Majning organizovao je danas prvu ovogodišnju volontersku akciju sadnje drveća, saopšteno je iz te kompanije.

U volonterskoj akciji, navodi se u saopštenju, u borskom zelenom rudniku "Čukaru Peki" učestvovalo je 50 zaposlenih, koji su zasadili 300 sadnica gorskog javora.

"Od početka rada pokazujemo veliku ekološku osvešćenost, našu odgovornost i brigu prema prirodi i ističemo našu duboku posvećenost očuvanju životne sredine. Veoma smo ponosni što i naši zaposleni prepoznaju značaj naših inicijativa i što sopstvenim primerom pokazuju da svako od nas može da bude nosilac pozitivnih promena, jer svi verujemo u isti cilj - građenje zelenije i održivije budućnosti”, istakao je supervizor u Sektor za ekologiju inženjer šumarstva Milan Ćosić.

On je dodao da se na ovaj način podstiču pojedinci i kompanije da svojim aktivnostima doprinesu zaštiti životne sredine i da svi zajedno utiču na podizanje svesti o biološkom značaju drveća i ukazuju na važnost očuvanja prirode.

Po njegovim rečima ovo je prva u nizu brojnih aktivnosti koje će biti organizovane u toku godine.

"Na pet hektara rudnika Čukaru Peki, do sada je zasađeno više od 31.000 sadnica, pretežno domaćih vrsta koje uspevaju na ovom području; poput bora, hrasta, jasena, javora, lipe, ali i specifičnih alohtonih vrsta poput magnolije i katalpe. Ove godine je planirano pošumljavanje dodatnih 20 ha zemljišta sa sadnjom od 55.000 do 60.000 novih sadnica. Radujemo se budućim prilikama, da i dalje doprinosimo očuvanju našeg zelenog rudnika i naše planete", naglasio je Ćosić.

U narednih nekoliko meseci kompanija će shodno usvojenom kalendaru ekoloških datuma, novim aktivnostima obeležiti i Svetski dan šuma, Dan planete zemlje, Svetski dan zaštite životne sredine i mnoge druge, dodaje se u saopštenju. (kraj) mjj/bdr

Share: