Pogonna "zeleni" vodonik

17:56 11. 04. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

SAŽALOBATA - MOL Grupa instalirala je danas pogon za proizvodnju "zelenog" vodonika u Sažalobati, kapaciteta 10 megavata, a ta investicija vredna 22 miliona evra smanjiće emisiju ugljen-dioksida u Rafineriji Dunav za 25.000 tona.

MOL će moći da proizvodi 1.600 tona čistog, ugljen-neutralnog "zelenog" vodonika godišnje, navedeno je u saopštenju te kompanije.

Nova tehnologija, kako je navedeno, postepeno će zameniti proizvodni proces zasnovan na prirodnom gasu, čija upotreba trenutno čini šestinu ukupnih emisija ugljen-dioksida MOL Grupe. Fabrika će početi proizvodnju u drugoj polovini 2024. godine.

"MOL grupa je dostigla još jednu prekretnicu: sada možemo da proizvodimo zeleni vodonik bez proizvodnje gasova staklene bašte. Koristeći ovu tehnologiju, u mogućnosti smo da postignemo smanjenje emisija koje je ekvivalentno uklanjanju oko 5.500 automobila sa puta preko noći", izjavio je izvršni direktor MOL Grupe Jožef Molnar.

Nakon Sažalobate, kompanija planira pogone za proizvodnju "zelenog" vodonika u Rijeci i Bratislavi, navedeno je u saopštenju.(kraj) vem/bdr

Share: