Svetski dan pčela

11:19 20. 05. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Svetski dan pčela biće svečano obeležen 21. maja u 15 časova na Šumarskom fakultetu.

Ovaj dan je ustanovljen na predlog Slovenije od strane Ujedinjenih nacija 2017. godine, jer je 20. maja 1734. godine rođen Anton Janša, pionir modernog pčelarstva.

U sklopu događaja biće održano javno predavanje na engleskom jeziku biologa Nele Jović iz gazdinstva „Prijatelji mason pčela“ pod nazivom “Pčele: mala bića od velike važnosti za naš opstanak”, a posetioci će prisustvovati i otvaranju prvog hotela za pčele u Arboretumu Šumarskog fakulteta, projektovanog od strane Anje Rakonjac i Sofije Plavšić, master studentkinja Odseka za tehnologije drveta, čiju izgradnju su finasirali Ambasada Republike Slovenije u Beogradu, EUNIC Srbija i Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Program je organizovan u okviru projekta „Beogradske urbane oaze: održiva transformacija zapostavljenih prostora“, koji se realizuje u saradnji EUNIC Srbija sa Šumarskim i Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture (BINA).

Tokom ovog projekta studenti Odseka za Tehnologije drveta i Odseka za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu Šumarskog fakultetа, uz podršku profesora Milene Putnik, Dragane Ćorović, Dragane Skočajić i Jelene Matić, dobili su priliku da projektuju i preuređuju dve od tri odabrane lokacije u gradu. (kraj) dep/dj

Share: