Srbija dobija "jednoroga"

11:52 21. 05. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - TS Ventures započeo je 2024. godinu strateškim ulaganjima u dve perspektivne startap kompanije, Reputeo iz Beograda i Mindsmiths iz Zagreba. Telekom Ventures prepoznao je potencijal i izvandrednost ova dva startapa, koji se fokusiraju na razvoj i implementaciju veštačke inteligencije.

Pomenuta ulaganja ističu posvećenost Telekom Ventures-a negovanju inovacija i podršci vodećim tehnološkim preduzetnicima u regionu. Fond igra ključnu ulogu u rastu regionalnog startap ekosistema. 

Sada više od polovine našeg portfolija čine startap kompanije koje su bazirane na AI sa ogromnim potencijalom da postanu “jednorozi”. Prema nekim projekcijama i predviđanjima, Srbija bi mogla da dobije svog prvog “jednoroga” u naredne tri godine, ali mi ćemo svakako raditi na tome da se to desi, a potrebno je da se i drugi faktori poklope,objasnio je Davor Sakač, osnivač TS Ventures fonda.

Reputeo AI jedan je od najperspektivnijih startapa s naših prostora koji je za kratko vreme uspeo da privuče investicije iz EU kao i klijente iz SAD i Evrope, a fokusira se na zaštitu brendova tako što se bavi analizom intelektualne svojine kompanija, zaštitom i upravljanjem ovim vitalnim resursima koji utiču na reputaciju i, posledično, na finansijske performanse
kompanija.

Ulaganje u AI i alate poput Reputea omogućavaju kompanijama da efikasno štite svoje inovacije, što je od suštinske važnosti u današnjem konkuretnom poslovnom okruženju. Razumevanjem i valorizacijom svoje intelektualne svojine, kompanije mogu ne samo da poboljšaju svoju tržišnu poziciju i povećaju vrednost brenda, već i da unaprede svoje odnose sa kupcima, osiguravajući da su proizvodi i usluge koje nude inovativni i u skladu sa najvišim standardima kvaliteta.

S obzirom na to da se Reputeo i Mindsmiths nalaze između seed runde i serije A, investicija će biti iskorišćena za skaliranje timova i traženje novih klijenata na najrazvijenijim tržištima od Zapadne Evrope do Amerike. Očekujemo da će oba startapa, ukoliko ne bude nepredviđenih globalnih okolnosti, u narednih 12 meseci, podići novu rundu investiranja – serije A.

TS Ventures Fond će u narednom periodu biti usredsređen na pronalaženje novih prilika za investiranje i na taj način. Očekujemo da će Fond nastaviti da ostvaruje značajan uticaj na regionalnom nivou i postane vidljiviji na globalnom tržištu, prateći strategiju širenja Telekom Srbija grupe na nova tržišta i postajući ključni stub transformacije ka budućnosti telekomunikacione industrije. Dakle, nastavljamo sa potragom za prvim srpskim unicorn-om, a možda smo ga već i pronašli…zaključio je Sakač. (kraj) dep/mk

Share: