Strast i ljubav prema Partizanu

13:43 27. 05. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Sezona 2022/23. košarkaškog kluba Partizan donela je povratak u Evroligu nakon osam godina i trofej u regionalnoj ligi nakon 10 godina, ali i prvu foto knjigu koja govori o pasiji i ljubavi prema Partizanu, neraskidivom spoju navijača i kluba na putu ka uspesima.

Foto knjiga „Sezona“ je diplomski rad Jovana Mihajlovića nastao na četvrtoj godini osnovnih studija katedre Kamere Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, na predmetu Fotografska slika IV.

Na 148 strana i 118 fotografija načinjenih analognim foto-aparatima, kroz specifičnu vizuru, osetićete hiljade pređenih kilometara, iščekivanja, padova i slavlja KK Partizan i navijača sa gostovanja širom Evrope i na domaćem terenu.

„Pred vama je lična priča, sažeta od fotografija koje su deo mojih doživljaja, emocija, niza trenutaka koje smo svi proživljavali iz najrazličitijih pozicija, a sve te naše vizure povezuje ono najvažnije – da je Partizan iznad svega!”, rekao je autor Jovan Mihajlović i dodao: “Skoro sve fotografije koje čine knjigu nastale su iz pozicije gledaoca na tribinama i koliko god takvo mesto nameće određena ograničenja, ono podstiče bliskost i autentičnost zabeleženog trenutka. Mogućnost da zabeležim najiskrenije ljudske reakcije, strast, bol, bes na utakmicama u Beogradu i širom Evrope zaista je neprocenjiva. Foto knjiga pruža baš to – neposrednu blizinu i bliskost sa delom koje je pred gledaocem, direktnu komunikaciju koja prevazilazi mogućnosti koje pružaju ekrani i olovni papyri. Želim da važni istorijski trenuci košarkaškog kluba Partizan ovekovečeni na filmskoj traci posredstvom ove knjige ostanu aktivni i urezani u sećanje svakom ljubitelju Partizana!”

Projekat započet u septembru 2022. godine okončan je veličanstvenom titulom 22. juna 2023. godine i predstavlja umetničko svedočanstvo jedne posebne sezone košarkaškog kluba Partizan.

Knjiga je posebna emotivna veza Jovana i Partizana. Ona je daleko više nego dokumentarni vizuelni prikaz pohoda jednog kluba na titulu šampiona. U knjizi Jovana i Partizan spaja igra, a ona nalazi smisao u samoj sebi, ona je u sebi već sreća koju prati osećaj napetosti, radosti i zajedništva navijača – nešto sasvim drugo nego običan život.

„Sezona“ donosi ono što nije moglo da se vidi na televiziji, internetu i u štampanim izdanjima – specifične trenutke sa gostovanja u Tel Avivu, Minhenu, Bolonji, Milanu i Madridu, prožete utakmicama na domaćem terenu tokom cele sezone. Prvi tiraž koji broji 300 primeraka dostupan je od 20. maja 2024. godine u zvaničnom KK Partizan šopu.

Saradnica i dizajnerka na projektu je Miona Racić, studentkinja master programa Digitalni grafički mediji na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, dok je mentor projekta predmetni profesor Fotografske slike IV Aleksandar Kostić.

Izdavač knjige je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, a prodaja se vrši putem zvaničnog KK Partizan šopa, kao i onlajn, putem sajta šopa.

Predgovore za foto knjigu „Sezona” napisali su Gorčin Stojanović, pozorišni i filmski reditelj, i Aleksandar Kostić, redovni profesor na FDU. (kraj) dep/dj

Share: