Mekdonalds za održivost

14:39 28. 05. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - McDonald’s Srbija je pokrenuo platformu pod nazivom “Malim koracima do velikih promena” u okviru koje se nalaze svi projekti i inicijative kompanije koji se odnose na akcije vezane za klimatske promene, zaštitu prirodnih resursa, smanjenje otpada i prelazak na održivu ambalažu i igračke, ali i niz volonterskih i akcija podrške lokalnoj zajednici.

“Aktivni smo u oblasti Energy savings. Restorani imaju plan uključivanja opreme. Cilj je da se oprema uključuje postepeno i u terminima kada je potrebna. Na taj način smanjuje se potrošnja električne energije. Takođe kroz plan održavanja opreme se utiče na potrošnju energije - čisćenjem kondenzatora na rashladnim uređajima. Restoranski klima sistemi imaju rekuperatore energije. Koristimo izvlačenje vazduha iz restorana za dogrevanje ili rashlađivanje ulaznog vazduha u zavisnosti od doba godine i spoljašnje temperature. Na taj način štedimo energiju“ rekla je Desanka Landauer, direktorka marketinga u kompaniji McDonald’s Srbija.

McDonald’s u Srbiji od početka poslovanja podržava udruženja i institucije koje se bave decom. Kompanija pune dve decenije podržava udruženje KEC MNRO koje brine o mladima sa smetnjama u razvoju i to kroz inkluziju mladih koji jednom nedeljno dolaze u McDonald’s
restorane i pomažu u određenim poslovima i druže se sa zaposlenima i gostima i na taj način osećaju da su deo zajednice.

Za 36 godina koliko kompanija posluje u Srbiji kroz donaciju novca iz „humanitarnih kasica“, što su donacije gostiju kompanije McDonald’s, podržano je više od 100 institucija, asocijacija i udruženja. McDonald’s sopstvenim novčanim donacijama je takođe podržao različite
edukativne, sportske, zdravstvene i kulturne organizacije. Pored toga svakog meseca kompanija donira određenu količinu obroka ugroženim grupama naših sunarodnika u svim sredinama u kojima ima restorane. Tokom svih ovih godina kompanija McDonald’s Srbija je donirala više od 7000 knjiga i slikovnica vrtićima, bibliotekama osnovnih škola i gradskim bibliotekama. Organizovan je veliki broj edukativnih radionica, dodeljene su stipendije talentovanim srednjoškolcima i studentima, donirane su Pančićeve omorike za dvorišta 12 osnovnih škola širom Srbije.

U okviru Happy Readers programa od 2019. u okviru Happy Meal ponude deci su na raspolaganju i knjige na različite teme – preko 350000 knjiga roditelji su odabrali za decu za ovih 5 godina, a istraživanja pokazuju kako je čitanje važno jer podstiče maštu, učenje i razumevanje.

Naš klub „Mek volonteri“ se trudi da svakog meseca učestvuje u različitim društveno korisnim i odgovornim akcijama, kao što su pravljenje nakita i kićenje jelke sa mladima iz Kreativno edukativnog centra, ozelenjavanje gradskih površina, podrška u pripremi radionica „Dan dečije igre u prirodi“.

Akcije koje kompanija preduzima – zajedno sa svojim partnerima i dobavljačima širom sveta omogućavaju podršku lokalnim zajednicama, uprkos nepredviđenim globalnim izazovima. Samo zajedno kroz podršku možemo učiniti da svet u kome živimo bude bolje mesto i nama
i generacijama koje dolaze. Samo zajedno malim koracima možemo doći do velikih promena. (kraj) dep/mk

Share: