Šećerne repa najstabilnija

14:56 06. 06. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

INĐIJA - U Srbiji je ove godine šećerna repa zasejana na više od 48.000 hektara, a setva je na najvećem delu površina obavljena u poslednjoj dekadi marta, saopštila je danas kompanija Sunoko, članica MK grupe, koja je organizovala manifestaciju Dani polja šećerne repe.

Šećerna repa pokazala se najstabilnijom ratarskom kulturom tokom prethodnih godina, zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima i dobroj saradnji koju kompanija neguje sa poljoprivrednim proizvođačima, rekao je direktor kompanije Slobodan Košutić.

On je dodao da su odlična cena šećerne repe u odnosu na druge ratarske kulture, kao i mogućnost avansnog finansiranja proizvodnje putem kvalitetnog repromaterijala i novčanih stimulacija doprineli nastavku trenda rasta proizvodnje šećerne repe za oko 14 odsto u 2024. godini.

Košutić je rekao da je kompanija na Danima polja šećerne repe predstavila najnovije tehnologije u zaštiti od bolesti lista, kao i mere zaštite od štetočina, koje postaju sve izazovnije ako uzmemo u obzir smanjivanje broja dozvoljenih aktivnih materija za upotrebu u poljoprivrednoj proizvodnji.

Ove godine kompanija će uvesti i sistem elektronske otpremnice na čitavom sirovinskom području, čime želi da digitalizuje poslovne procese kako bi povećala efikasnost i smanjila uticaj na životnu sredinu, kazao je Košutić. (kraj) vbr/ivt/bdr

Share: