Ministarski sastanak o konkurentnosti

19:48 09. 07. 2024. FoNet | dep

BUDIMPEŠTA - Prvi neformalni sastanak Saveta za konkurentnost, u vreme mađarskog predsedavanja Savetom Evropske unije, održan je u sedištu MOL Grupe. Ministri i državni sekretari EU zaduženi za konkurentnost okupili su se u MOL Kampusu kako bi raspravljali o izazovima kontinenta.

Industrijski stakeholderi naglasili su da je održavanje konkurentnosti Evrope ključno za uspeh zelene energetske tranzicije, što zahteva saradnju i podsticajno okruženje za industrijski razvoj. Na događaju su se obratili Zoltán Áldott, predsednik Nadzornog odbora MOL Grupe, i Marco Mensink, generalni direktor Evropskog veća hemijske industrije (CEFIC). Nakon diskusije, učesnici su učestvovali u interaktivnoj izložbi s različitim demonstracijskim alatima, uzorcima proizvoda i video zapisima koji prikazuju strateška područja MOL Grupe. 

Inauguracioni neformalni sastanak Saveta za konkurentnost, deo programa mađarskog predsedavanja EU, okupio je ministre i državne sekretare zadužene za konkurentnost iz zemalja članica. Primarni fokus događaja bio je na očuvanju i unapređenju konkurentnosti Evrope. 

"Svi imamo interes da Evropa ostane jaka i konkurentna. To zahteva opsežnu saradnju između industrije i kreatora politike. Tražimo od rukovodstva Evropske unije da ponudi predvidljivu i realističnu viziju budućnosti za ključne tržišne igrače, umesto prekomerne regulacije i administrativnih opterećenja. 'Fit for 55' klimatski paket je velika vizija, ali Evropi zapravo treba plan 'Fit for Reality' za rešavanje stvarnih izazova. Predani smo ubrzavanju zelene energetske tranzicije kroz naša ulaganja, ali stimulativno okruženje je ključno za uspeh u svim strateškim područjima. Ključno nam je kao MOL Grupi ne samo da ispunimo zelene ciljeve EU-a, već i da igramo važnu ulogu u osiguravanju energetske sigurnosti u regionu CIE," izjavio je Zoltán Áldott, predsednik Nadzornog odbora MOL Grupe, u svom uvodnom govoru.

Zabrinutosti oko konkurentnosti kontinenta istaknute su ranije ove godine u februaru od strane evropskih industrijskih stakeholdera: 73 lidera iz gotovo 20 industrija izdala su zajedničku deklaraciju, poznatu kao "Antwerpenska deklaracija," belgijskom premijeru Alexanderu De Croou, tadašnjem predsedniku Evropskog Saveta, i Ursuli von der Leyen, predsednici Evropske komisije. Stakeholderi Antwerpenskog industrijskog samita složili su se da uspešna zelena energetska tranzicija zavisi od konkurentnosti. Od tada je više od 1200 organizacija potpisalo deklaraciju, a rad se nastavlja u okviru "Antwerpenskih dijaloga" kako bi se razradile teme deklaracije i uspostavio konsenzus za podršku budućim odlukama.

Nakon sastanka, učesnici su učestvovali u interaktivnoj izložbi gde je MOL Grupa prikazala svoja održiva strateška područja koristeći različite demonstracijske alate, uzorke proizvoda i video zapise. Izložbe su pokrivale teme kao što su zeleni vodonik, biogas, razna sintetička i biogoriva, upravljanje otpadom i reciklaža plastike, kao i petrohemijske sirovine potrebne za proizvodnju svakodnevnih proizvoda. Kompanija je za taj događaj postavila litijumsku laboratoriju, a njeni stručnjaci takođe su predstavili mogućnosti koje MOL vidi u geotermalnoj energiji i hvatanju i skladištenju ugljenika (CCS).

Pet tačaka kako industrijske politike mogu omogućiti energetsku tranziciju i podržati evropsku konkurentnost

  1. Potrebna nam je nova industrijska i regulatorna paradigma: politika bi trebala stvarati pozitivne poslovne slučajeve, jer su ciljevi sami po sebi nedovoljni.
  2. Potrebna je iskrena i dubinska analiza stvarnog značaja klimatskih i energetskih politika EU-a na evropsku konkurentnost i sposobnost privlačenja investicija.
  3. Uspeh tranzicije zavisi od regulatorne sigurnosti, smanjenja administrativnog opterećenja, otvorenog pristupa svim isplativim održivim tehnologijama i dostupnosti šema za smanjenje rizika za inovativne projekte.
  4. Paket korektivnih mera je nužan kako bi se smanjilo regulatorno opterećenje, nekonzistentnost politike i bolje uzimale u obzir regionalne specifičnosti.
  5. Za ublažavanje tereta na energetski intenzivne industrije i povećanje sredstava dostupnih za tranziciju, prihodi od ETS-a (EU sistem trgovanja emisijama) trebali bi biti posvećeni industrijskoj transformaciji pogođenih sektora. (kraj) bdr
Share: