Rast prihoda 11,2 odsto

13:20 25. 07. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Delta holding saopštio je danas da su kompanije u njegovom sastavu u prvom polugodištu 2024. godine ostvarile 467 miliona evra prihoda, što je skoro 50 miliona više u odnosu na isti period prošle godine i predstavlja rast od 11,2 odsto.

U istom polugodištu ostvaren je EBITDA, operativni profit pre oporezivanja, od 44,2 miliona evra, ili
13,8 odsto više u odnosu na isti period 2023. godine.

Kompanija planira da tim tempom do kraja godine ostvari rekordne prihode, koji će prvi put preći
milijardu evra, što je za 20 odsto više u odnosu na 2023. godinu.

Očekuje se ostvarenje EBITDA na godišnjem nivou od 107 miliona evra, što predstavlja rast od 29 odsto.

Delta Auto grupa imala je rast prihoda od 27 odsto, prihodi DMD Srbija veći su za 21odsto nego u istom periodu prethodne godine, a značajan rast postigli su i biznisi u oblasti agrara, posebno agrodistribucija i stočarska proizvodnja, dok je proizvodnja hrane i pića ostvarila ukupan rast prihoda od 11odsto.

Delta Real Estate ostvario je rast prihoda od 34 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a otvaranjem "Plave dvorane" Sava centra 3. septembra završavaju se obimni radovi na rekonstrukciji tog zdanja.

Započet je i novi investicioni ciklus koji će obuhvatiti tri projekta: Delta District, Delta Iron i Delta Land, navedeno je u saopštenju.

Usled kontinuiranih investicija u renoviranje hotela, razvoj sadržaja i usluga, kao i većeg zauzeća sva
četiri hotela koja posluju u okviru Deltinog sistema, ostvarili su značajan ukupan rast prihoda od 46 odsto.

Najavljeno je i dalje ulaganje u razvoj hotelskog biznisa, a u susret EXPO 2027 očekuje se izgradnja prestižnog hotela InterContinental Beograd u okviru kompleksa Delta District.

U prvoj polovini 2024.godine, Ananas se pozicionirao kao lider na e-commerce tržištu sa više od 500.000 proizvoda u asortimanu, 1.100 partnera i višemilionskom posetom platformi.

Do kraja leta Ananas otvara dva nova tržišta u regionu, u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Korišćenjem obnovljivih izvora energije iz solarnih elektrana i postrojenja na biomasu, članice Delta Holdinga u 2023. godini smanjile su emisiju CO2 za 30.000 tona, a kompanija investira u inovativne tehnologije, zelenu gradnju, obnovljive izvore energiju, kao i razvoj ljudi i usvajanje novih znanja primenom veštačke inteligencije, navodi se u saopštenju.(kraj) vem/ivt

Share: