Vek i po bankarske tradicije

13:59 25. 07. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Pre 160 godina, 1864. godine, osnovana je prva finansijska institucija na teritoriji današnje Republike Srbije – Novosadska štedionica, koja danas posluje kao Erste Banka.

Nastala po ugledu na slične zavode iz Pešte i Budima, kao prva banka a ujedno i prvi novčani zavod,

Novosadska štedionica je bila pokretač razvoja bankarskog sistema na ovim prostorima.

Kroz svoju više od vek i po dugu i bogatu istoriju, banka je usled stalnih društvenih promena nekoliko puta menjala svoj naziv.

Posle Drugog svetskog rata postala je Privredna banka Vojvodine, ali je najduže poslovala pod imenom koje je postalo sinonim za pouzdanost i stabilnost u bankarskom sektoru – Novosadska banka.

Sredinom 2005. godine, većinski deo akcija Novosadske banke kupuje Erste Bank iz Austrije (Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG) i od te godine Novosadska banka počinje da posluje kao Erste Bank a.d. Novi Sad, čime postaje članica Erste Grupe. Zanimljivo je da je i austrijska Erste Banka osnovana pre više od dva veka kao prva štedionica u toj zemlji.

„Vizija Novosadske štedionice – da doprinosi prosperitetu društva kroz finansijsku nezavisnost građana, živi tokom svih ovih godina. S tom vizijom Erste Banka posluje i danas, posvećena pružanju savremenih finansijskih usluga i podrške zajednici. Ponosni smo na našu 160 godina dugu istoriju, nasleđe i ulogu u razvoju čitavog bankarskog sektora u Srbiji. U skladu sa tim, nastavićemo da pomažemo klijentima da se staraju o svom finansijskom zdravlju, realizuju poslovne ideje i ostvaruju lične ciljeve“, izjavila je Jasna Terzić, predsednica Izvršnog odbora Erste Banke.

Današnja Erste Banka u Srbiji nastavila je tradiciju demokratizacije bankarstva, pružajući podršku stanovništvu, lokalnim zajednicama i malim i srednjim preduzećima kroz inovativne finansijske proizvode i personalizovanu uslugu, kao i kroz negovanje dugoročnog odnosa sa njima.

Pored toga, u skladu sa svojim strateškim opredeljenjem ka društveno odgovornom poslovanju, Erste Banka godinama, kroz različite projekte i inicijative, radi na finansijskom opismenjavanju građana, podržava obrazovanje, kulturu, sport i ekologiju, sa željom da doprinese razvoju i poboljšanju kvaliteta života u čitavoj zajednici.

Opslužujući skoro pola miliona klijenata u svojih 88 filijala, Erste Banka je danas jedan od ključnih aktera u finansijskom sektoru Srbije, čime doprinosi jačanju pozicije Erste Grupe kao vodeće bankarske grupe u Centralnoj i Istočnoj Evropi. (kraj) dep/dj

Share: