Pasoš za srpski Amazon

14:15 30. 07. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Srbija za nekoliko godina može da postane pluća Jugoistočne Evrope i da svim našim komšijama besplatno deli kiseonik, rekiao je biznismen Bogoljub Karić.

Predviđam da će Srbija  postati  Amazon za čitav region, a ideja je toliko jednostavna da decenijama razmišljam o tome, ali čekao sam da naši zeleni pokrenu to pitanje od nacionalnog značaja. Opet je došlo vreme da podmlađeni Bogoljub stavi ovu temu na  dnevni red, navodi on.

Svima su danas puna usta životne sredine. zelene agende, ekologije, a pošto smi  takvi kakvi smo i to pitanje smo nažalost pretvorili u poligon za međusobne  sukobe .Umesto da stavimo prst na čelo, mi upiremo prste jedni na druge. Kako sam mnogo više sklon onom prvom, setio sam se kako smo kao đaci  bili članovi   mladih gorana i sadili drveće širom zemlje. Bio je veličanstven događaj posaditi samo jedno drvo, kao izvor života, zdravlja i lepote.Tada je čitava armija dece to  činila po šumama i gorama širom Jugoslavije.

Ko zna koliko smo šuma zasadili samo moja braća i ja, a da toga nismo ni danas  svesni. Osim da je bilo nezaboravno  šetati se po  svežem vazduhu, saditi  drveće i učiti o prirodi. I naš otac Janićije bio je sa nama, kao i očevi ostale dece, a ja te  avanture pamtim kao najlepše trenutke u mom životu, evo posle sedam decenija.

Zašto da to ne ponovimo? Hoću da  vidim sve tri generacije srpske  porodice u akciji. I bake i deke i majke i decu i unuke od sedam do 77 godina, kako  zajedno postaju mladi gorani i pioniri  To će današnje otuđenje  porodice ponovo da zbliži u  prelepoj humanoj  misiji.

Zbog čega za nekoliko godina ne bismo potpuno promenili pejzaž Srbije? Zašto da   ne pretvorimo  našu divnu  zemlju u prirodnu  fabriku kiseonika.

Ko god je skeptičan prema ovoj ideji, uozbiljiću  ga podsećanjem na projekat „Veliki zeleni zid“ koji je već započeo u Africi. Na samom jugu Sahare siromašne  zemlje predsaharske Afrike, opterećene međusobnim sukobom oko  teritorija i kolonijalnim nasleđem, suočene sa širenjem pustinje koji je ugrozio  njihov biološki opstanak, sklopile su primirje. Zaista Sahara se širi kao kuga. Zbog toga su afričke zemlje  zajedno pokrenule spektakularnu i fantastićnu akciju izgradnje velikog odbrambenog  bedema, dugog 8.000 kilometara i širokog 15 kilometara koji treba da spoji Atlanski okean i Crveno more.

To nije zid od kamena i cigala, već šume. Zidom od sveže zasađenih stabala stvorio bi se šumski bedem, najveći živi organizam na svetu koji bi opkolio Saharu i  naterao je na povlačenje. U projekat su uključene  Ujedinjene nacije, Kina, američke fondacije. A i naša fondacija Braća Karić iz Peći sa Kosova učestvuje u ovom planetarnom projektu.

Bog je srećom našu divnu Srbiju obdario zekenim brežuljcima. Planinama, jezerima i rekama. Plodnom zemljom i šumama. Pustinju je ostavio drugima. Iskoristimo zato božiji dar i našu pamet, kako bi, koračajući snažno ka  budućnosti stvorili prirodni raj i zdravu zemlju za našu decu, unuke i praunuke.

Ekonomski snažna moćna i tehnološki razvijena Srbija koja  je otvorila kapije za investicije, istoku i zapadu, severu i jugu mora biti spremna za  klimatske  promene koje smo osetili i ovoga leta Tokom jednog dana smenjuju se afričke  vrućine i azijske  monsunske kiše i zato je potrebno stvoritti moćnog prijatelja i saveznika. To danas nisu ni Amerikanci, ni Rusi, ni Evropljani, ni Kinezi. To nisu  velike sile i multinacionalne korporacije. Ne, naši saveznici, prijatelji i čuvari biće šume koje ćemo  posaditi i stvoriti  ogromna  zelena prostranstva, kroz inicijativu „Zelena Srbija - Amazon  Jugoistočne  Evrope“ Srbija  će postati evropska oaza za naseljavanje i lečenje.

Za moju ideju nije potrebna masovna  mobilizacija, već mudra i strateška akcija. Šume i šumsko zemljište u Srbiji  prostiru se na oko 2,5miliona  hektara, što čini oko jedne trećine  teritorije Republike. Ako je samo dobrovoljni pokret  gorana u poslednje 62 godine rada  pošumio više od 280.000 hektara goleti, ona  bi nacionalnom akcijom koja  bi  imala za  cilj da se u najkračem  mogućem  periodu obezbede  novi zasadi sa 100 šumskih sadnica po svakom stanovniku Srbije, stvorio Amazon.Ali  srpski.

To je  moj predlog osnivanja specijalnog nacionalnog fonda za pošumljavanje koji  bi omogućio svakom građaninu Srbije da zasadi barem 100 stabala godišnje.            Jedini čovek  u našoj zemlji koji ima snage da  izvede ovakav  projekat  je  predsednik Srbije Alksandar Vučić. Jer čega se on dohvati to i završi. Zato je Srbija danas  lider regiona .Ali kako se  ekonomija  moćno razvija, uz klimatske  promene  koje će stvoriti uslove da na terasama umesto muškatli sadimo kivi, potreban je srpski Amazon koji će uspostaviti prirodnu  ravnotežu i proizvoditi kiseonik, i za naša  pluća i za  grudi  balkanske, rekao je Karić.

Botaničari i šumarski inženjeri će lako  napraviti plan, projekta i način sadnje, kao i upravljanje i gazdovanje šumskim fondom. Da se ja pitam, posadio bih drvo na svakom mestu. Ali važnije  od  toga je da bi stvaranjem nacionalnog fonda za  pošumljavanje, sve  investicione kompanije koje  žele da rade u našoj zemlji, imale  obavezu da uplate sredstva u fond ,,Zelena Srbija - Amazon Jugoistočne Evrope“.

Skupštini Srbije ću predložiti zakon o formiranju nacionalnog  fonda,,Zelena Srbija - Amazon Jugoistoćne  Evrope“ i ubeđen sam da  će ovaj zakon podržati svi narodni poslanici Ovo je  zakon za našu decu i unuke.

Kako da  nazovemo ovu taksu?  Recimo pasoš za Srpski Amazon! Udjite, uživajte i  dišite punim plućima, poručuje Bogoljub Karić.

Share: