Macrovsmicro

14:07 22. 08. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Branka Kuzmanović predstavlja najnoviju seriju slikarskih radova na samostaloj izložbi pod nazivom „macrovsmicro” u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu (Knez Mihailova 53) koja se otvara u utorak, 27 avgusta.

Ova najnovija serija radova nastala je kao rezultat promišljanja autorke o mikro – makro, makro – mikro relacijama, odnosima između najsitnijeg i najkrupnijeg plana, od globalnog do ličnog, od čestice do planete, na način kako ona već dug niz godina istrajno gradi svoje minuciozne vizuelne predstave izrazito finog kolorita i linearnog izraza.

Na predstojećoj izložbi ona se još više udubljuje u pitanja koja mogu da se vide i kao civilizacijska: s jedne strane, slike akcentuju odabrane detalje s istorijskog, fizičkog, personalizovanog aspekta dok, s druge strane, relativiziraju makro – mikro pozicije.

U osnovi su pitanja o razlikama u vezi sa postojećim i/ili nepostojećim okruženjem, u postavkama pojedinca i mnoštva, lokalnim i globalnim, različitim perspektivama i procesima u biću i van njega.

Branka Kuzmanović (1967, Pariz) aktivna je na sceni od sredine devedesetih godina prošlog veka nakon što je diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu 1994. godine, a potom je na istom fakultetu završila magistarske studije (1997) kao i doktorske umetničke studije (2013).

Radila je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a od 1998. godine radi na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, gde je danas u statusu redovne profesorke. Učestvovala na mnogim kolonijama i simpozijumima po pozivu, u zemlji i inostranstvu.

Dobitnica je niza nagrada, a njeni radovi se nalaze u mnogim privatnim i javnim kolekcijama. Aktivna je članica ULUS-a od 1995. godine. (kraj) dep/dj

Share: