Rast vejp industrije

12:33 13. 09. 2024. Promo

BEOGRAD - Generalni sekretar Stručnog komiteta za elektronske cigarete pri Kineskoj elektronskoj privrednoj komori (ECCC) Veinuo Ao izjavio je danas da vejp industrija promoviše bezbednost potrošača, javno zdravlje, zaštitu maloletnika, uveren da vejp cigareta smanjuje štetu od pušenja na najmanji mogući nivo.

Sve više zemalja uvodi i primenjuje pravne uredbe o vejp industriji. Za sada tek neke zemlje imaju propise, dok neke zemlje ne razumeju šta je vejp industrija", rekao je Ao u Beogradu na prvoj konferenciji o razvoju vejp industrije pod nazivom "Srbija-Kina: Konferencija o razvoju vejp industrije".

Govoreći o značaju vejp industrije, Ao je istakao da od nje države povećavaju prihode, zaposlenost i ocenio da "doprinosi zaštiti potrošača kroz kvalitetne proizvode".

On veruje da su E-cigarete na početku razvoja i smatra da one, "za razliku od konvencionalnih cigareta, ne gore, ne stvaraju dim, stvaraju za potrošača dobro potrošačko iskustvo, smanjuju štetu i stvaraju svet bez duvanskog dima".

Ukazujući da treba obratiti pažnju na kvalitet E-cigareta, Ao je rekao da oko 45 odsto ukupne proizvodnje vejp proizvoda iz Kine završi u SAD, a veliki deo u Evropi.Prema njegovim rečima, ukupna vrednost vejp tržišta je oko 60 milijardi dolara, što je ogroman potencijal za budući razvoj te industrije.

Ao je ocenio da smo svedoci rasta industrije i ekonomije u Srbiji i naglasio da je to "zemlja koja ima vitalnost i dinamičnost".

"Srbija je u centru Evrope što znači da naša industrija možda može da krene od Srbije, a da odatle pokrije druge zemlje", rekao je on i predvideo da će proširenje saradnje Srbije i Kine pozitivno uticati na ekonomiju obe zemlje i da je to saradnja u kojoj "svi dobijaju".

Predsednica Asocijacije vejp proizvoda Srbije Svetlana Karić rekla je da Zakon o duvanu iz 2023. godine prepoznaje novu kategoriju takozvanih srodnih proizvoda sa ili bez nikotina.

Ona je ukazala na svetski trend rasta nikotinskih proizvoda koji nije mimoišao ni Srbiju i istakla da Zakon zabranjuje prodaju svih vrsta duvanskih i srodnih proizvoda maloletnim osobama.

Karić je navela da duvanski dim sadrži više od 7.000 različitih supstanci i oko 70 za koje je utvrđeno da izazivaju maligna oboljenja.

Ona je rekla da su mere kontrole duvana koje su implementirane u svetu u različitom obimu dovele do smanjenja učestalosti korišćenja cigareta među odsraslima i adolecsentima.Kako je precizirala, u svetu i u Srbiji u porastu je upotreba duvanskih i nikotinskih proizvoda koji ranije nisu bili na tržištu ili je njihovo korišćenje bilo ograničeno na neke zemlje ili pojedine ciljne grupe.

Prema njenim rečima, istraživanja sprovedena u Srbiji pokazuju porast popularnosti drugih duvanskih i nikotinskih proizvoda.

Jedan od osnovnih ciljeva konferencije o razvoju vejp industrije je "da razumemo kako globalni trend razvoja vejp industrije možemo da iskoristimo za unapređenje srpske privrede i privrednog rasta, poštujući visoke i striktne standarde kvaliteta tih proizvoda".

Predsednik Rumunskog udruženja za trgovinu vejpom i osnivač i član izvršnog odbora Nezavisnog Evropskog vejp saveza Ćiprijan Boboi rekao je da je i Vejping asocijacija Srbije postala deo evropske mreže i da je on tu da predstavi kako da se reguliše korišćenje vejpa.On je rekao da vidi da se u Srbiji imati ove zakone i da je tu da predoči dobra rešenja i da zakonodavstvo mora da odvoji korišćenje vejpa i pušenje cigareta. (kraj) def

Share: