Dozvola za napredan istraživački projekat

12:56 19. 09. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Američka nuklearna regulatorna komisija izdala je licencu Hrišćanskom univerzitetu Abilejn (Abilene Christian university – ACU) za izgradnju naprednog istraživačkog reaktora. Ovo je prva dozvola za napredni reaktor sa tečnim gorivom i tek druga za bilo koji napredni reaktor koju je izdala američka nuklearna regulatorna komisija (Nuclear Regulatory Comision – NRC)

U pitanju je istraživački reaktor sa istopljenim solima (Molten Salt Research Reactor – MSRR) i to će biti prvi Natura MSR-1 reaktor, istraživački reaktor od 1 megavata. U ovom dizajnu, primarna moderacija  se vrši grafitom dok je nuklearno gorivo rastvoreno u rastopljenim solima, dakle, fluid je u ovom sizajnu i rashladna tečnost i gorivo (Liquid-Fueled Molten Salt Reactor – LF-MSR).

Potencijalne prednosti ovakvog dizajna su i veoma visoka operativna temperatura, potencijalno veoma visok procenat iskorišćenja goriva, takozvani “continuous refueling”, pasivna bezbednost kao i druge prednosti.  

Ovaj istraživački reaktor će se koristiti za nuklearna istraživanja u kampusu i kao platforma za obuku nastavnog kadra, osoblja i studenata u radu sa ovakvim naprednim nuklearnim tehnologijama.

Reaktor će značajno proširiti univerzitetsku infrastrukturu za istraživanje i razvoj reaktora sa rastopljenim solima i potencijalno omogućiti prodor na tržište ovakvog dizajna reaktora.​​

Što se tiče istorije ovog projekta, navedimo da je još u martu 2020. godine, ACU podneo NRC-u pismo o namerama za podnošenje zahteva za dozvolu za neenergetski reaktor sa rastopljenom soli a u julu 2020. godine je dostavio i plan regulatornog angažovanja u vezi sa ovim projektom.

ACU je podneo zahtev za dozvolu – uključujući tu i preliminarni izveštaj o bezbednosnoj analizi i pregled životne sredine – NRC-u u avgustu 2022. koji je NRC prihvatio zahtev na razmatranje tri meseca kasnije. 

NRC je izdao svoju konačnu procenu uticaja na životnu sredinu za lokaciju 7. ove godine marta sa nalazom da „nema značajnog uticaja“. A konačno je 16. septembra NRC završio svoju konačnu procenu bezbednosti za dizajn reaktora, zaključivši da Natura MSR-1 ispunjava savezne propise i da je bezbedan za izgradnju.

ACU je vodeći univerzitet u NEXT istraživačkoj grupi, koji još uključuje Tehnološki institut Džordžije, Teksaški A&M univerzitet i Univerzitet Teksasa u Ostinu. Istraživačka grupa ima ugovor o istraživanju u iznosu od 30 miliona dolara sa Natura Resources-om za licenciranje i raspoređivanje MSRR-a, koji će se nalaziti u ACU-ovom Dillard naučnom i inženjerskom istraživačkom centru, prvom američkom naprednom demonstracijskom postrojenju reaktora izvan nacionalne laboratorije. Izgradnja centra završena je u avgustu prošle godine.

Istraživački reaktor biće prvi Naturin reaktor i očekuje se da će ubrzati razvoj sistema snage 100 megavata koji će imati komercijalnu primenu.

U tom cilju, Natura radi na razvoju malog modularnog MSR sistema i nedavno je najavila partnerstvo sa kompanijom koja se bavi prečišćivanje vode kako bi istražila primenu ove tehnologije koja potencijalno pruža dodatne izvore pouzdane energije za prečišćavanje vode. (kraj) dep/dj

Share: