Dodeljeni svetski PR Oskari

11:59 22. 10. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Beograd je okupio više od 200 stručnjaka iz preko 20 zemalja, na Gala ceremoniji dodele IPRA priznanja, a i na PR Samitu održanom istoga dana, u hotelu Metropol, pod sloganom „Poverenje je PRioritet!.

Na komunikacijskoj sceni svakako događaj ovog meseca – a verovatno i cele ove godine u Beogradu i regionu, jeste svečana ceremonija dodele globalnih svetskih priznanja u odnosima s javnošću -  IPRA Golden World Awards  - svetskih PR Oskara, koje još od 1990. godine, dodeljuje najstarija i jedna od najuglednijih globalnih organizacija -  Međunarodna asocijacija profesionalaca u odnosima s javnošću IPRA, osnovana 1955.godine. 

Ove godine dodeljeno je 80 priznanja u 38 kategorija, a najviše priznanja otišlo je u Japan, potom u Hrvatsku i Tursku.

Jedno od priznanja ostalo je i u Srbiji, zemlji domaćinu  ovogodišnje IPRA Gala ceremonije – a dodeljeno je agenciji Smart Vision, iz Beograda, za kampanju  „Dr. Gabor Mate na Balkanu“, realizovanu za klijenta „Fondacija Novak Đoković“.

Najbrojnija delegacija na ovogodišnjoj Gala ceremoniji bila je delegacija agencije iz Nigerije, a dobitnici i gosti došli su nam i iz Japana, Indonezije, Singapura, Nemačke, Hrvatske, Turske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske, SAD, Velike Britanije, Srbije, Češke, Austrije, Italije, Grčke, UAE, Letonije...

IPRA Grand Prix – specijalno priznanje koje IPRA dodeljuje najboljem od svih pobedničkih radova, koji nedvosmisleno podiže standarde struke – otišlo je ove godine u Peru, za saradnju koju su na projektu „Pots That Develop - SUMMUM Awards 2023“ ostvarile agencija LLYC i klijent Alicorp.

IPRA je jedina globalna asocijacija PR profesionalaca i komunikacijskih stručnjaka koja ima konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama već četiri decenije.

Stoga nastoji da svojim radom istakne i unapredi razumevanje globalnih sporazuma i standarda koji se – još uvek – kreiraju samo u Ujedinjenim nacijama, te nagrađuje posebnim priznanjem - IPRA UN Global Contribution Award 2024 – kampanju koja najviše doprinosi ostvarivanju UN globalnih ciljeva održivog razvoja.

Ove godine priznanja je dodeljeno agenciji CTA komunikacije, Hrvatska, za kampanju „Nemar je prva iskra“.

Najstarije od svih – IPRA President’s Awards, ustanovljeno je još 1977. godine, a dodeljuje se na isključivu inicijativu IPRA predsednice/predsednika, konsenzusom IPRA Upravnog odbora, onim organizacijama i pojedincima koji su izuzetno doprineli boljem razumevanju u svetu, koristeći komunikaciju za promociju principa mira, socijalne pravde, kulturnog razumevanja i uloge odnosa s javnošću.

Prvi dobitnik priznanja bila je Nobelova fondacija, a među kasnijim dobitnicima našli su se i Međunarodni crveni krst, Band Aid, Svetski fond za prirodu i nadbiskup Dezmond Tutu.

Ove godine, na predlog Nataše Pavlović Bujas, IPRA predsednice za 2024. godinu i vlasnice agencije Blumen group iz Beograda, laureat ovog najstarijeg IPRA priznanja je organizacija Vital Voices, Vašington, SAD – koja je za 27 godina rada, okupila, povezala i podržala više od 20.000 liderki iz preko 185 zemalja sveta, na putu kreiranja pozitivnih promena i napretka u zajednicama/državama u kojima žive i rade. 

Uz svečarski deo – Gala ceremoniju i radni deo – PR Samit, u Beogradu je održano i godišnje zasedanje IPRA Upravnog odbora, kao i konstitutivni sastanak nedavno osnovanog IPRA regionalnog ogranka IPRA Alpe-Balkan-Adria Chapter, kojim predsedava prof. dr Dejan Verčič, a čine ga kao suosnivači: Nataša Pavlović Bujas, Marina Bolanča, Krešimir Macan, Jelena Pavićević, Dejan Verčič, Dobrila Močević, Bojana Stanković, Irena Miličević Vukoja, Milica Slijepčević i Ivan Jakšić.

Da je poverenje osnov svega, a ne samo tema održanog PR Samita - dokazali su i učesnici i panelisti samita, mnogi od njih i sami nosioci prestižnih priznanja, ali i svi gosti i učesnici Gale koji su donacijama podržali Sigurnu kuću u Pančevu na inicijativu IPRA predsednice, IPRA Upravnog odbora i UN Women Serbia.

Ovim je odato priznanje i dosadašnjim rezultatima UN Women Serbia u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici, u najboljem uverenju da su doprinos i podrška svih nas i svakog od nas našim institucijama danas potrebniji više nego ikada i da će i naše institucije biti bolje kada svako od nas bude bolji.

Pobednici, gosti i učesnici PR Samita i IPRA GWA Gala ceremonije nose najlepše utiske iz Beograda, zahvaljujući predanom i posvećenom radu na organizaciji događaja: kompanija Smart Vision i Avala Media  iz Beograda i IPRA Sekretarijata, London, UK. (kraj) dep/dj

Share: