Svetski dan paste

14:26 25. 10. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Srbi najčešće biraju pastu za ručak, glavni grad prednjači u konzumiranju ovog jela, a najveći ljubitelj poručio je čak 173 paste u prethodnih 12 meseci.

Svetski dan paste pravo je vreme da podignemo viljuške i zaronimo u tanjire omiljene testenine.

Špagete, pene – nema granica kada je reč o ljubavi prema pasti.

Ovaj globalni praznik, koji je ustanovljen 1995. na Svetskom kongresu paste, okuplja gurmane i proizvođače iz svih krajeva sveta, slaveći ne samo jednostavnost i ukus, već i neverovatnu moć testenine da nas ujedini za stolom, gde god da se nalazimo.

Opšte je poznato da su Srbi veliki obožavaoci paste, a podaci koje dostavlja višekategorijska platforma Glovo pokazuju da je naša zemlja druga u jugoistočnoj Evropi po broju porudžbina paste, odmah iza Rumunije.

Najtraženija je petkom, posebno u vreme ručka oko 14 časova, dok glavni grad definitivno prednjači u poručivanju paste, a prate ga Niš i Novi Sad. Inače, u Beogradu živi pravi ljubitelj koji je ovo jelo poručio čak 173 puta u poslednjih godinu dana.

To znači da je makar jednu porciju paste naručivao skoro svakog dana, čime je definitivno zaslužio titulu "najvećeg ljubitelja paste."

Kada govorimo o favoritima, špagete i pene su ljubiteljima testenine na prvom mestu.

U prethodnih 12 meseci, čak 33% svih porudžbina činila je neizostavna Bolognese pasta, dok Carbonara čini 12% porudžbina. Pesto takođe ne zaostaje mnogo, privlačeći one koji vole svežinu i jednostavnost ovog sosa.

Zanimljiva činjenica koju sigurno niste znali jeste da je 11. jul bio dan kada je pasta najčešće poručivana u 2024. godini, dok čitav jul generalno beleži najveći broj dostavljenih pasti. Iako nije sasvim jasno zašto je ovaj mesec toliko popularan za testeninu, možda je to zbog lagane letnje ishrane, kada brza i ukusna pasta dolazi kao savršen izbor za ručak ili večeru.

Svaki Italijan pojede preko 27 kilograma paste godišnje, a Italija, kao neprikosnovena prestonica testenine, izvozi čak 1,7 miliona tona ovog specijaliteta širom sveta. Bez obzira gde se nalazimo, jedno je sigurno: pasta je sinonim za ljubav prema hrani koja spaja ljude.

Proslavite Svetski dan paste tako što ćete uživati u svom omiljenom obroku – bilo da je to kremasta Carbonara, bogata Bolognese, špagete, pene ili neka egzotična varijanta.

Pridružite se globalnom slavlju u čast ovog nezamenljivog jela koje već vekovima povezuje ljude širom sveta – svaki zalogaj predstavlja mali doprinos ljubavi prema testenini. (kraj) dep/dj

Share: