Razlike sa Prištinom

20:30 20. 07. 2020. FoNet

BEOGRAD - U ovom trenutku između Beograda i Prištine postoje razlike u pristupu, ocenio je danas predsednik Srbije Aleksnadar Vučić u razgovoru sa najvišim diplomatskim predstavnicima zemalja Kvinte i Delegacije EU, koji su iskazali snažnu podršku obnovi dijaloga, uz optimizam da će dijalog dati jasne rezultate za građane u regionu.

Vučić je sa diplomatama Italije, Nemačke, Francuske, SAD i Ujedinjenog Kraljevstva, te sa šefom Delegacije EU u Srbiji i razmenio mišljenje o aktuelnim temama, među kojima je, uz obnovljeni dijalog Beograda i Prištine, bio i proces evrointegracija Srbije, te konsultacije o budućoj vladi Srbije, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Povodom prošlonedeljnih sastanaka u Briselu, Vučić je rekao da su, uz posredovanje EU, pokrenuta važna pitanja o nestalim i interno raseljenim osobama, kao i pitanje ekonomske saradnje.

On je, istovremeno, naglasio da razgovori nisu bili laki, jer u ovom trenutku između Beograda i Prištine postoje razlike u pristupu.

Vučić je, kako se navodi u saopštenju,  „istakao važnost imenovanja Vlade sa jasnom proevropskom orijentacijom, a posebno unapređenja vladavine prava u narednom periodu“.

Ambasadori Kvinte i šef Delegacije EU snažno su podržali obnovu dijaloga i izrazili optimizam da će on dati jasne rezultate za građane u regionu.

Ambasadori Kvinte i šef Delegacije EU istakli su da su poštovanje vladavine prava, posebno slobode okupljanja i slobode medija, od suštinskog značaja za put Srbije ka EU.

Oni su pozdravili nameru predsednika Srbije da formira novu i inkluzivnu Vladu sa jasnim mandatom u pogledu težnji Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

Vučić je poručio da je Srbija zainteresovana za intenziviranje političkog dijaloga i ekonomske, kao i druge saradnje sa zemljama Kvinte, navedeno je u saopštenju. (kraj)  def

Share: