Mera slobode društva

00:29 30. 07. 2020. FoNet

BEOGRAD - Fondacija Centar za demokratiju, povodom vesti o delovanju Uprave za sprečavanje pranja novca, danas podseća da je Srbija, ratifikacijom Evropske konvencije o ljudskim pravima, pristala da, bez diskriminacije, obezbedi poštovanje slobode okupljanja i udruživanja, koje je neophodno za neometano funkcionisanje civilnog društva

I Odbor za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) prati uslove rada organizacija civilnog društva i u poslednje vreme negativan razvoj događaja u pojedinim zemljama članicama, ukazuje se u saopštenju Fondacije..

Kako se napominje, u više navrata pokazana je zabrinutost zbog porasta pritisaka i postavljanja novih zakonskih ograničenja u radu organizacija civilnog društva.

Rezolucija PSSE 226 (2018), pod naslovom “Nova ograničenja aktivnosti NVO u državama članicama Saveta Evrope”, poziva države članice da u potpunosti poštuju pravo na slobodu udruživanja.

Srbija je, kao članica Saveta Evrope, obavezna da obezbedi uslove nevladinim organizacijama da mogu tražiti, primati i koristiti transparentna finansijska sredstva i druge resurse, bilo domaće ili strane, bez diskriminacije ili neopravdanih prepreka.

Takođe, država je dužna da obezbedi pogodno okruženje za rad civilnog društva, posebno suzdržavanjem od bilo kakvog uznemiravanja, sudskog, administrativnog ili poreskog, vođenja kampanja protiv nevladinih organizacija i zastrašivanja aktivista civilnog društva, napominje se u saopštenju Fondacije.

Najnovija vest o sastavljanju spiska organizacija civilnog društva, nezavisnih medija i medijskih radnika koji je sačinila Uprava za sprečavanje pranja novca, navodi se u saopštenju Fondacija, s razlogom je izazvala zabrinutost demokratske javnosti i oštru reakciju.

Nema nikakve dileme da institucije moraju obavljati svoja ovlašćenja u cilju odbrane društva u borbi protiv kriminala i terorizma.

Potpuno je, međutim, neprihvatljivo zloupotrebljavati zakonske mehanizme, kao sredstvo pritiska na pojedince i organizacije koji se ne smatraju kontrolisanim od strane vlade ili kao opomena za njihove aktivnosti u osvetljavanju korupcije i očigledna kršenja ljudskih prava građana Srbije, naglašava Fondacija.

Organizacije civilnog društva deluju u skladu sa zakonima Srbije i veoma strogim i transparentnim pravilima donatora, i to na osnovu jasno utvrđenih pravila i međunarodnih standarda UN, Saveta Evrope i Evropske unije.

Civilno društvo i sloboda udruživanja i delovanja u njemu, mera su slobode u svakom društvu, ističe Fondacija i poziva nadležne državne organe da ne pribegavaju aktivnostima koje imaju za cilj da spreče slobodan rad NVO i medija.

Fondacija daje podršku organizacijama koje su godinama doprinosile demokratizaciji i evropskoj integraciji Srbije, a danas se osećaju ugroženo, zbog ovakvih spiskova.

Neophodan je transparentan i na zakonu zasnovan rad institucija, ali Fondacija naglašava da je odgovornost institucija i da zakon primenjuju jednako prema svima, da prepoznaju i da se odupru eventualnim političkim i nedozvoljenim pritiscima vlasti.

Share: