Razgovori od ponedeljka

14:31 11. 08. 2020. FoNet | Andjelija Stojković

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje da će naredne nedelje razgovorati s predstavnicima strankama koje su ušle u Skupštinu, da ti razgovori neće biti javni, a da u drugom delu nedelje očekuje sednicu Predsedništva Srpske napredne stranke.

Vučić je dodao da još ne zna imena ministara, da je njegova želja da u Vladi Srbije bude više žena, kao i da Vlada bude mlađa i energičnija, ali da nisu važne godine, već energija i da to budu ljudi koji će da "trče po Srbiji" i razmišljaju "kako da Srbiji bude bolje".

Rekao je da je zakonski rok za formiranje vlade 3. novembar i da će ona biti formirana znatno pre roka, da postoje dva koncepta oko kojih se lome, a da je oko personalnih rešenja 70 do 80 odsto jasno.

On je rekao da će zamoliti mandatara da u Vladi Srbije bude veći procenat dama, a da pri izboru mandatara mora da se rukovodi time da Srbiju čeka težak period oko Kosova i Metohije, korona virus i širi konsenzus u društvu.

Vučić je istakao da ne govori o konsenzusu među partijama, jer ne veruje u konsenzus sa onima koji vređaju, već da ga zanima narod koji mora da razume poziciju u kojoj se nalaze Srbija, Evropa i svet i da mora da postoji širi konsenzus u društvu.

"Potrebno nam je da imamo različita mišljenja", poručio je Vučić.

Na pitanje šta se čeka sa izborom predsednika Skupštine Srbije i sa formiranjem vlasti na lokalnom nivou, Vučić je rekao da nema problema i da se pokušava da se nađu najbolja rešenja za lokalne samouprave.

On se nada da će imati 40 do 50 odsto novih gradonačelnika, a da očekuje da za petnaestak dana "sve bude završeno" u Skupštini.

Juče su, kako je rekao, razgovarali o Rasinskom okrugu, a najavio je da tamo od šest opština imati pet žena na čelu opštinske vlasti.

"Mi analiziramo rezultate, gde su dobri rezultati tu nam je lakše, tamo gde su lošiji rezultati, gde su ispod 50 ili 55 odsto, tražimo rešenja", rekao je Vučić.

Na pitanje razmatra je mogućnost da Srbija nabavi rusku vakcinu protiv korona virusa, Vučić je rekao kako da sa radošću sluša da su neki napravili vakcinu, a da je to pitanje stručnjaka i da timovi iz Srbije imaju neke protokole i da rade sa nekima koji proizvode vakcine.

On je rekao se raduje ruskoj vakcini, a da je pitanje šta će o njoj reći domaći stručnjaci.

Na potanje o udruživanju opozicje, Vučić je rekao da u Srbiji svako ima pravo da se udružuje s kim hoće.

"Jedino sam pročitao izjavu njihovog lidera da moraju da smene autokratsku vlast, pa se pitam da li su to isti oni koji ne mogu da zakažu glavni odbor, a da se ne potpuku tri puta ili oni koji su kupovali stranke", pitao je Vučić.

On je novinarima rekao kako ne misli da je potrebno ikakvo sečenje šume na Košutnjaku, ali da je razvoj grada neophodan, kao i da ne vidi razlog zašto bi se ponovo raskopavale kocke.

Odgovorajući na kritike predstavnika opozicionih partija, Vučić je ustvrdio da njegovi sakoi ne koštaju koliko opozicija tvrdi, da nosi sakoe koje mu daju iz fundusa ili mu ih šiju jer je "gabaritan".

On jenaglasio kako želi da bude prvi čija će imovina biti ispitana i poručio da njegov imetak i imovina njegove porodice nisu uvećani "ni za jedan jedini dinar".

Komentarišući pisanje medija u Hrvatskoj, Vučić je opcenio da su tajkunski vlasnici medija u Srbiji i Hrvatskoj imali dogovor, da "tajkunski mediji" objave nešto u Zagrebu, a "tajkunski mediji" u Srbiji prenesu i da razume njihovu želju da dovedu slabog lidera koji će na svaka tri dana da se izvinjava. (kraj) vip/and

 

Share: