Ugrožavanje Dečana

12:26 15. 08. 2020. FoNet | Ivica Strnčević, Jasmina Džabić

DEČANI-PRIŠTINA - Kfor je zaustavio radove na putu u blizini manastira Visoki Dečani! Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj kaže da su radovi na putu Dečani-Plav obustavljeni na zahtev kosovskog premijera Avdulaha Hotija, ali da će biti nastavljeni u ponedeljak. Po prestanku radova u Dečanima, komandant Kfora Mikele Risi sastao se s predsednikom Opštine Dečani, kao i s igumanom Savom Janjićem.

General Risi potvrdio je nepristrasnu posvećenost KFOR-a da nastavi da doprinosi sigurnom i bezbednom okruženju i slobodi kretanja za sve zajednice na Kosovu i Metohiji, u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Prethodno je Eparhija raško-prizrenska upozorila da se nastavljaju nezakoniti radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira, uprkos eksplicitnoj zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zone. Zbog svakodnevnog prolaska velikog broja teških građevinskih vozila, kako se navodi, moguća su statička oštećenja na samoj crkvi iz 14. veka i manastirskim objektima. I predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje da se upadom u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i izvođenjem nelegalnih putarskih radova ugrožava jedna od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja!

"Taj čin je nedvosmisleno u suprotnosti s evropskim civilizacijskim tekovinama, kao i s propisima koje je donela Priština", napominje srpski predsednik.

Najavljuje da će na sledećem sastanku u Briselu od predstavnika Prištine i evropskih posrednika Srbija tražiti hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

„Zaštita srpske kulturne i verske baštine na Kosovu i Metohiji je prioritet naše državne politike i spremni smo da, zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom, formiramo specijalni tim za zaštitu naših svetinja - srpske i hrišćanske duhovne, kulturne i istorijske baštine“, navodi Aleksandar Vučić u pisanoj izjavi.

Predsednik podseća da je veliki broj naših crkava i manastira stradao u poslednje dve decenije pred rušilačkim besom albanskih ekstremista i da Srbija neće dozvoliti ni nagoveštaj mogućnosti da bi takva sudbina mogla da zadesi još neko od srpskih svetih mesta.

„Očekujem da Evropska unija izvrši eksplicitan i snažan pritisak na Prištinu da prekine kampanju ugrožavanja srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji, jer osim što su naše svetinje, one su istovremeno i neprocenjivi spomenici evropske hrišćanske kulture, a svaki napad na njih je i napad na temelje evropskih vrednosti“, poručuje Vučić. (kraj) is/lj/nm

Share: