KFOR podložan pritisku

12:51 15. 08. 2020. FoNet/HEPI | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da KFOR dobro radi svoj vojnički posao i da s njim postoji dobra komunikacija i saradnja, ali mu zamera kada - kako kaže - popušta pred političkim pritiscima.

 

"KFOR sada popušta pred političkim pritiscima Albanaca koji su bili strašno uzbuđeni zato što se, kao i svih ovih godina, desilo da jednovremena patrola KFOR-a i Vojske Srbije prođe kroz selo Donje Karačevo. To je normalno i sasvim prihvatljivo. A Albanci su hteli da ubace KPS u naše zajedničke patrole, što je sasvim neprihvatljivo, i to Vojska Srbije ne može da radi, ali je KFOR objavio da će patrolirati s Kosovskom policijom", izjavio je Vulin za TV Hepi.

Kako je to za nas ozbiljno bezbednosno pitanje, najavljuje da će zbog toga načelnik Generalštaba Milan Mojsilović u ponedeljak zvanično zatražiti objašnjenje kako misle to da rade i šta će se tu dešavati, "jer nas zanima šta KFOR radi na tom prostoru s predstavnicima KPS-a".

"Popuštaju pred političkim pritiskom i, kada imamo zamerke na KFOR, imamo takve zamerke. Vojnički nemamo zamerke, ali imamo zamerke kada KFOR ne ispunjava svoj mandat, već gleda da umanji politički pritisak koji oseća na prostoru Kosova i Metohije", izjavio je Vulin. (kraj) is/nm

Share: