Tači zahvalan Americi

14:58 15. 08. 2020. FoNet | Ivica Strnčević

PRIŠTINA - Kosovski predsednik Hašim Tači pozdravlja najavu da će se predstavnici Beograda i Prištine sastati 2. septembra u Beloj kući, istovremeno zahvalan "zbog ogromne američke posvećenosti miru i stabilnosti u regionu". Tači ne precizira ko će iz Prištine otputovati u Vašington.

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa ocenjuje da sastanak u Beloj kući potvrđuje angažovanost SAD u dijalogu o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda.

"Kosovo nikada nije izgubilo veru u snažno partnerstvo sa SAD, i zahvalno je na podršci. Uloga SAD i Evropske unije u zaključenju dijaloga sa Srbijom o međusobnom priznanju je od izuzetnog značaja za Kosovo", poručuje Mustafa.

Predsednik Socijaldemoratske inicijative Fatmir Ljimaj kaže da je sastanak u Vašingtonu najbolji dokaz američke posvećenosti konačnom sporazumu između dve zemlje.

"Bez obzira gde se dijalog vodi - u Vašingtonu ili Briselu, Kosovo je spremno da sedne za pregovarački sto, kako bi došlo do konačnog sporazuma o međusobnom priznanju", navodi Ljimaj.

Prištinski mediji navode i da su američki državni sekretar Majk Pompeo i šef austrijske diplomatije Aleksandar Šalenberg, posle razgovora u Beču, podržali Zapadni Balkan i dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

"Nastavićemo da sarađujemo na promociji dijaloga Beograda i Prištine i napretku integracije tih zemalja u transatlantsku zajednicu, s članstvom u Evropskoj uniji kao ciljem celog Zapadnog Balkana", poručili su Pompeo i Šalenberg. (kraj) is/drp/nm

Share: