Sporazum daleko

17:52 15. 08. 2020. FoNet | Jasmina Džabić

VAŠINGTON - Povodom najavljenog sastanka u Vašingtonu lidera iz Beograda i Prištine, bivši pomoćnik američkog državnog sekretara Tomas Kantrimen kaže da je Beloj kući potreban spoljno-politički uspeh, ali da ne veruje da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti spremni za postizanje bilo kakvog značajnog sporazuma u SAD.

 

"Jedini prioritet za Belu kuću je ponovni izbor predsednika SAD Donalda Trampa na tu funkciju. Bela kuća želi priliku za fotografisanje, kako bi Tramp saopštio da je postigao spoljno-politički uspeh. Broj spoljnopolitičkih uspeha koje je postigao je nula", ocenjuje Kantrimen.

Tramp je, kaže, zainteresovan za završetak dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, "ako bi mu to pomoglo u izbornoj kampanji".

Bivši pomoćnik američkog državnog sekretara sumnja da su Vučić i Hoti voljni i spremni za postizanje bilo kakvog značajnog sporazuma na sastanku u Vašingtonu, ali se nada da će Bela kuća izvršiti pritisak da se obojica uključe aktivnije i konkretnije u briselski dijalog.

"To je minimum koji bi takav sastanak trebalo da postigne. Više od toga ne možete da očekujete", izjavio je Kantrimen za Radio Slobodna Evropa, navodeći da je dugoročno posmatrano optimista, ali da ima ograničena očekivanja u narednih nekoliko meseci. (kraj) lj/drp/nm

 

Share: