Da se čuje glas SANU

09:42 21. 08. 2020. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Stranka slobode i pravde (SSP) poziva Srpsku akademiju nauke i umetnosti (SANU) da se hitno izjasni i spreči nameru vlasti koja, kako se navodi, suprotno stavu struke, namerava da postavi nakaradni spomenik Stefanu Nemanji, jednom od najznamenitijih pripadnika našeg naroda i tvorcu srpske države.

 


Stranka slobode i pravde (SSP) poziva Srpsku akademiju nauke i umetnosti (SANU) da se hitno izjasni i spreči nameru vlasti koja, kako se navodi, suprotno stavu struke, namerava da postavi nakaradni spomenik Stefanu Nemanji, jednom od najznamenitijih pripadnika našeg naroda i tvorcu srpske države.

SSP ističe da su svi saglasni da Stefan Nemanja treba da ima reprezentativan spomenik u Beogradu, ali da taj spomenik mora da proizađe iz srpske kulture, tradicije i današnjeg istorijskog trenutka.

"Istoričari, istoričari umetnosti i društvo konzervatora Srbije saglasni su da postavljanje megalomanskog spomenika, koji se uvozi iz Rusije, višeg od 23 metra i to na platou ispred Glavne železničke stanice, predstavlja paradu šunda i kiča, s izrazitim nepoznavanjem gradske i spomeničke kulture, koje će trajno naružiti istorijsku i kulturnu mapu Beograda", ukazala ta stranka.

SPP smatra bi bilo logično da SANU ne ostane nema na nameru vlasti da zloupotrebom Stefana Nemanje na nakaradan način definiše odnos države prema sopstvenoj istoriji i memorijalizaciji određenih ličnosti, događaja i istorijskih procesa, s obzirom na to da se nedavno više nego argumentovano oglasila zbog pokušaja vlasti da naruži Kalemegdan, ali i zbog pretvaranja Aja Sofije u džamiju. (kraj) vbr/nm

Share: