Prodaja oružja of šor kompaniji

14:15 22. 08. 2020. FoNet

BEOGRAD - Socijaldemokratska stranka traži odgovor od predsednika Srbije i svih institucija nadležnih za izdavanje dozvola za izvoz oružja, da li je firmi Slobodana Tešića država izdala dozvolu za prodaju oružja of šor kompaniji u Moldaviji!

 


SDS smatra da je Tešić - koga označava kao finansijera Srpske napredne stranke i privilegovanog u trgovini oružjem na uštrb državnih preduzeća - oružje upotrebljeno za napad na Azerbejdžan u Jeremeniju izvezao upravo preko ofšor kompanije u Moldaviji.

Socijaldemokratska stranka smatra da javnost mora odmah da bude obaveštena o tome da li je istina da je oružje najpre prodato kompaniji registrovanoj u ofšor zoni, a da je potom dopremljeno avionom iz Srbije u Moldaviju pod statusom ofšor tovara.

Ta stranka traži da se utvrdi i da li je posle ponovne registracije u ofšor zoni oružje dopremljeno do luke u Moldaviji, odakle je poslato u Jermeniju pod moldavskim carinskim pečatima, odnosno da li su nadležne državne institucije učestvovale u pokušaju prikrivanja krajnjeg korisnika i istovremeno obezbeđivanja još većeg profita Tešićevoj firmi.

"Izvoz oružja u ofšor kompaniju bi značio da Tešićeva firma, koristeći protivzakonite privilegije, ne samo oštećuje državnu namensku industriju, već to čini na način da izbegne da plati čak i porez državi. Zato pitamo da li država, izdavanjem dozvole finansijerima SNS-a, legalizuje dvostruko oštećenje srpskog budžeta", navodi se u saopštenju SDS-a.

Pored hitne istrage poslovanja Slobodana Tešića, SDS traži istragu poslovanja i Tešićevog strica "i poslovnog mentora Đorđa Tešića", od 2013. do danas. (kraj) bdb/nm

Share: