Prijava protiv Vučića

18:40 25. 08. 2020. FoNet | Jasmina Džabić

Beograd - Akademik Kosta Čavoški, prof. Milo Lompar, prof. Dejan Mirović, bivši narodni poslanik sa Kosova Marko Jakšić i Dragana Trifković podneli su krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojoj navode da je iskazom da se zalaže za razgraničenje između Srbije i Kosova ugrozio ustavni poredak i celovitost države Srbije.

Inače, to krivično delo se nekad zvalo izdaja i veleizdaja, prenosi Srbin Info.

Krivična prijava je podneta zbog osnova sumnje da je Vučić u Briselu, kao predsednik Srbije, od sredine 2018. godine zaključno sa avgustom 2018, sa Hašimom Tačijem, kao ilegalnim predstavnikom ilegalnog režima u Prištini, protivno odredbama Ustava Srbije i međunarodnom pravu (potvrđeni međunarodni ugovori, opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava, Rezolucija 1244 SB), neovlašćeno i tajno pregovarao o predaji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija kao sastavnog dela državne teritorije Republike Srbije, ilegalnom režimu u Prištini.

Tako je, kako se dodaje, Aleksandar Vučić u svojstvu predsednika Republike Srbije, prihvatio i priznao okupaciju Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija i i istovremeno pomogao Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju i Kadriju Veseljiju u pokušaju protivustavnog otcepljenja tog dela državne teritorije Srbije. (kraj) lj

Share: