Ne dirajte Crnu Goru

17:53 29. 08. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

BEOGRAD - Uoči izbora u Crnoj Gori, predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović i član Predsedništva BiH Željko Komšić uputili su zajedničku izjavu javnosti.

 

"Kao pojedinci, zainteresovani za budućnost regiona u kojem živimo i radimo, osuđujemo svaki pokušaj destabilizacije Crne Gore koji dolazi s već dobro poznatih adresa i odredišta. Parlamentarni izbori u Crnoj Gori, koji se održavaju sutra, dešavaju se u atmosferi i ambijentu koji mogu ugroziti suverenitet ove države", smatraju Jovanović i Komšić.

Oni naglašavaju da, posle donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, Srpska pravoslavna crkva postaje neskriveni politički činilac i preuzima zvanično ulogu opozicije u ovoj zemlji, "čime zloupotrebljava svoj i položaj u društvu".

Jovanović i Komšić ocenjuju da je neprihvatljivo ponašanje, kako pojedinaca iz vlasti nosilaca najvažnijih državnih i stranačkih funkcija u Beogradu i Banjaluci - tako i predstavnika opozicije, ali i najviših vlasti Srpske pravoslavne crkve i njenih najvažnijih tela, gotovo svih medija u Srbiji, njihovih finansijera, grupa i udruženja "koja, po ko zna koji put, hoće da vrate celokupna društva u vreme devedesetih, neprekidno napadajući na crnogorski suverenitet, a sve pod plaštom navodne zabrinutosti za ugrožene Srbe u drugoj državi".

Zato, poručuju Čedomir Jovanović i Željko Komšić, mora jasno i glasno da se suprotstavi delovanju onih snaga koje su već jednom proizvele ratove na Balkanu, "jer je jasno da njihov cilj nije samo rušenje Crne Gore, već i Srbije, BiH, a samim tim i mira u čitavom regionu". (kraj) js/nm

 

Share: