Haradinaj izlazi iz vlade

18:09 04. 09. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Priština - Ministri Alijanse za budućnost Kosova (ABK) podneće ostavke nakon što premijer Avdulah Hoti potpiše sporazum sa Srbijom u Beloj kući, čime će Haradinajeva stranka napustiti vladajuću koaliciju sa Demokratskim savezom Kosova (DSK), saznaje prištinska Gazeta Ekspres.

Lider ABK Ramuš Haradinaj zahteva da se ne potpiše sporazum, koji je juče u Beloj kući dogovorio premijer Hoti na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz posredovanje SAD.

Gazeta Ekspres saznaje da je Haradinaj obavestio DSK da će napustiti vladu ako sporazum bude potpisan danas u Beloj kući.

Nekoliko sati pre potpisivanja sporazuma došlo je do sukoba između premijera Hotija i Haradinajevih izaslanika, pošto se on ne slaže sa sporazumom.

Haradinaj je danas za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da ne prihvata sporazum za koji se očekuje da će danas biti potpisan, jer prema njegovim rečima, uključuje jezero Gazivode na severu Kosova.

"Gazivode je jezero koje na teritoriji Kosova ima 9,2 kilometra, a na teritoriji Srbije ima 2,7. Dakle, to je vodena granica između Kosova i Srbije. Unutar Kosova postoji i hidroelektrana. Ne smatramo da bi to trebalo da bude trilateralni sporazum gde je Srbija budućnost Gazivoda. Otvoreni smo sa američkim Ministarstvom za energetiku za budućnost Gazivode, ali ne i za tročlani sporazum gde je i Srbija strana u pogledu budućnosti Gazivoda", rekao je Haradinaj. (kraj) vip/js

 

Share: