Nije istorijski sporazum

22:10 04. 09. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

SRB-BEOGRAD - Američki stručnjak za Balkan Danijel Server i profesor na Univerzitetu Džon Hopkins tvrdi da je netačna konstatacija predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa da je danas između Srbije i Kosova potpisan istorijski sporazum i ističe da je istorija ispunjena sporazumima između Srbije i Kosova, a mnogi od njih nisu sprovedeni.

"Više tehničkih sporazuma usledilo je posle briselskog sporazuma o normalizaciji iz 2013. godine, koji je, između ostalog, priznao da će se Srbija i Kosovo kvalifikovati za Evropsku uniju i pristupiti joj zasebno, svako svojim ritmom. To je bilo implicitno priznanje suvereniteta Kosova, jer samo suverene države mogu pristupiti EU. Sporazum potpisan danas u Beloj kući nije ni izbliza tako dramatičan. U osnovi je ovo sporazum da se dogovore o nizu ekonomskih koraka za koje neki misle da će na kraju dovesti do napretka na političkom frontu", kaže Server.

Ako u današnjem sporazumu, kako kaže Server, postoje neke vesti, to je da se Izrael saglasio da prizna Kosovo, što će zaista razljutiti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer Srbija već dugo neguje svoj odnos s Izraelom, prenosi klix.ba. (kraj) lj/js

Share: