Neustavan potpis Vučića

09:44 07. 09. 2020. FoNet | Velimir Ilić

Beograd - Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke, advokat Vladimir Gajić izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije imao ustavno ovlašćenje da potpiše sporazum u Beloj kući, jer je to nadležnost Vlade Srbije, ocenivši da je Vučić "jako rizikovao" što je mesec i po dana uoči izbora za predsednika SAD zaigrao na jednu stranu u kampanji.

Gajić je rekao da, „po članu 112. stav 1. Ustava Srbije, predsednik Republike predstavlja Srbiju, ali je ne zastupa i on nije ovlašćen da potpisuje ni međunarodne sporazume niti obavezujuće političke sporazume".

"Sve je to u nadležnosti Vlade Srbije po Zakonu o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora“, rekao je Gajić televiziji Nova S.

On je naveo da je Ana Brnabić 2. septembra, dva dana uoči pregovora u Beloj kući, objavila autorski tekst u „Džeruzalem postu“ u kojem se zahvaljuje Izraelu što nije priznao Kosovo kao nezavisnu državu i najavljuje da će Srbija u Jerusalimu otvoriti kancelariju Privredne komore.

„Dogodilo se nešto sasvim drugo, što znači da predsednica Vlade Srbije nije imala pojma šta će biti na stolu u Vašingtonu, jer se Srbija Vučićevim potpisom obavezala da premesti ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim. Izrael će priznati Kosovo, a Srbija kao da je za to priznanje nagradila Izrael premeštanjem ambasade“, rekao je Gajić, a prenosi Narodna stranka.

Gajić je ocenio kao „prilično neozbiljno" što Srbija pristankom da premesti ambasadu u Jerusalim otvoreno krši rezoluciju Saveta bezbednosti UN, dok istovremeno traži da svi poštuju Rezoluciju 1244, kao svoj "najjači pravni adut u sporu o Kosovu“.

On je naveo kako se Priština sporazumom obavezala da narednih godinu dana ne traži prijem u međunarodne organizacije, ali može da traži nova priznanja, dok se Srbija obavezala da u svetu prekine kampanju za povlačenje priznanja Kosova kao nezavisne države.

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke je ocenio i da je Vučić „jako rizikovao“ što je mesec i po dana uoči izbora za predsednika SAD zaigrao na jednu stranu u kampanji.

„To ne rade ni mnogo veće i moćnije države, nego čekaju da vide šta će biti, a Vučić se otvoreno stavio na stranu predsednika SAD Donalda Trampa“, rekao je Gajić. (kraj) vip

Share: