Vučićev politički skandal

14:45 07. 09. 2020. FoNet | Bojan Bednar

Beograd - Aleksandar Vučić je potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu napravio najveći politički skandal u političkoj istoriji Srbije, izjavio je danas na konferenciji za novinare predsednik Socijaldmokratske stranke Boris Tadić.

On je, kritikujući Vučića, analizirao svaku tačku sporazuma sa Prištinom potpisanog u Vašingtonu, naglasivši da je tačka 16 tog sporazuma od posebnog značaja.

Tadić je rekao da niko od onih koji su ispraćali Vučića u Vašington "da se tamo bori kao lav" nije očekivao da će se sporazum baviti premeštanjem ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim.

On je ocenio kako je, s jedne strane, "ekstremno osetjivo spoljnopolitičko pitanje", o kome je doneta rezolucija Ujedinjenih nacija koja govori jasno da je to neprihjvatljivo za islamsku zajednicu, a da s druge strane Srbija ionako ima dobre odnose sa Izraelom.

"Ovim sporazumom Srbija je prihvatila da premesti svoju ambasadu, a Izrael je tu ekskluzivnu stvar, koju su učinile samo Sjednijene Države i Gvatemala, prihvatio da prizna nezavisnost Kosova", rekao je Tadić.

On je ocenio da je tačka sporazuma o diversifikaciji energetskog snabdevanja, kojom se Sjedinjene Države nameću kao konkurenti Rusiji u snabdevanju gasom, "šamar Rusiji i zajedničkoj energetskoj politici" Srbije i Rusije. (kraj) vip/bdb/dpv

Share: